Syntymästään asti perinnöllisestä sairaudesta kärsineelle Risto Aholaiselle, 35, elinsiirto merkitsi täysin uutta elämää.
Risto Aholaisen sairastama kystinen fibroosi on perinnöllinen aineenvaihduntasairaus, joka on Suomessa erittäin harvinainen. Sairaus etenee pikkuhiljaa ja aiheuttaa muun muassa keuhkojen ja haiman toimintahäiriöitä.
– Keuhkoihin kerääntyi paljon limaa ja kärsin usein infektioista. Sairaalassa kävin monta kertaa vuodessa suunnitelluissa antibioottihoidoissa infektioiden ehkäisemiseksi, kertoo Risto.
Lukuunottamatta säännöllisiä sairaala- ja fysioterapiakäyntejä sairaus ei lapsuudessa eikä teini-iässä juuri rajoittanut Riston elämää.
– Olen aina ollut kova urheilemaan, mikä on ollut vain hyväksi sairauden kannalta. Harrastin jalkapalloa ja lentopalloa, ja tein kaikkia kolttosia mitä muutkin, kertoo Savosta Espooseen kotiutunut Risto.
Parikymppisenä sairaus alkoi kuitenkin kehittyä huonompaan suuntaan. Nelisen vuotta Risto eli sairauden ehdoilla hengitettävän antibiootin ja lisähapen turvin. Pahimpina aikoinaan hän vietti pari viikkoa kotona, pari viikkoa sairaalassa.
Lue myös: Harvinaisen keuhkosairauden hoito vaatii pohdintaa
Keuhkonsiirtoon Risto pääsi 28-vuotiaana. Siirtolistalla hän ehti olla vain kolme kuukautta, kun sopivat keuhkot jo löytyivät. Keuhkonsiirto on iso leikkaus, mutta tehokkaan kuntoutuksen avulla Risto pääsi treenaamaan täydellä teholla jo kolmen kuukauden päästä leikkauksesta.
Vanhoilla keuhkoillaan Risto uskoo menehtyneensä ennen pitkää. Elinsiirto merkitsikin hänelle uutta, täysin tervettä elämää.
– Elämänlaatuni on parantunut, hengittäminen on helppoa ja jaksan tehdä rajattomasti kaikkea. Mielialakin on parantunut, vaikka olenkin aina ollut positiivinen ihminen. Suurin asia on kuitenkin oma lapsi, josta en uskaltanut edes haaveilla ennen elinsiirtoa.
Elinluovutuslain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole eläessään sitä erikseen kieltänyt. Prosessia voi kuitenkin tehostaa täyttämällä elinluovutuskortin ja kertomalla tahdostaan omille läheisilleen.
– Elinluovutukseen joutuessaan ihminen on yleensä jo todella huonossa kunnossa. Elinluovutus merkitsee saajalleen kaikkea.