Etusivu » Hengityselimet » Kaikenkuntoiset keuhkot kiittävät, kun liikut
Keuhkojen hyvinvointi

Kaikenkuntoiset keuhkot kiittävät, kun liikut

Kuvat: Unsplash ja oma arkisto

Liikunta on keuhkoille parasta lääkettä, olipa keuhkojen kunto mikä hyvänsä. Säännöllisestä liikunnasta kannattaa pitää kiinni, sillä jo viikon vuodelepo voi iäkkäällä heikentää sekä lihasvoimaa että luun tiheyttä. Pienetkin teot, kuten päivittäisten askelten lisääminen, ovat tärkeitä.

Korona-ajan rajoituksista ja koronavirustartunnan pelosta huolimatta kannattaa suunnata ulos. Ulkoliikuntaa voi harrastaa ilman kasvomaskia. Suosittelen myös valitsemaan syrjäisempiä reittejä sekä ajankohdan, jolloin kaduilla ja teillä on vähän liikkuja.

Hengästyminen ei ole vaarallista, sillä se menee ohi pian rasituksen loputtua.

Liikkuessa kannattaa tavoitella hengästymistä, sillä se harjoituttaa keuhkokapasiteettia ja kohottaa kuntoa. Hengästyminen ei ole vaarallista, sillä se menee ohi pian rasituksen loputtua. Hengityssairaan on tärkeää oppia erottamaan hengästyminen hapenkulun häiriöstä seuraavasta hengenahdistuksesta. 

Keskiviikkona 18.11. vietetään Maailman keuhkoahtaumapäivää. Keuhkoahtaumatauti on alidiagnosoitu kansansairaus. Arvioiden mukaan sairastuneita on noin 5–10 % aikuisväestöstä. Sairastavuus lisääntyy 65 ikävuoden jälkeen. Keuhkoahtaumataudin suurin aiheuttaja on tupakointi. Jo 10 askivuotta aiheuttaa selviä riskejä terveydelle. Askivuosi lasketaan kertomalla päivittäin poltettujen askien (20 savuketta) määrä tupakoinnin kestolla vuosina.

Käypä hoito -suosituksen mukaan n. 14 % keuhkoahtaumataudeista johtuu työperäisistä syistä. Työssään pölyille, kaasuille, käryille ja huuruille sekä ilmansaasteille altistuminen lisää riskiä sairastua keuhkoahtaumatautiin, erityisesti, jos tupakoi. 

Keuhkoahtaumatautia sairastavat vähentävät usein liikuntaa sairaudesta johtuvan, ja rasituksessa ilmenevän, hengenahdistuksen takia. Heidän kannattaisi kuitenkin toimia juuri päinvastoin. Säännöllinen liikunta vähentää sairauden pahenemisvaiheita sekä lisää elämänlaatua ja eliniän ennustetta. Tupakoinnin lopettamisesta hyötyy jokainen. Tukea lopettamiseen saa mm. Hengitysliiton Stumppi-palveluista.

Jos keuhkoahtaumatautia sairastavan kunto heikkenee selvästi, kysymyksessä voi olla taudin pahenemisvaihe. Tällöin on hakeuduttava herkästi terveydenhuoltoon koronatilanteesta huolimatta.

Mervi Puolanne

järjestöjohtaja, Hengitysliitto ry

Kirjoittaja Mervi Puolanne toimii Hengitysliitto ry:n järjestöjohtajana.

Next article