Etusivu » Harvinaiset sairaudet » Hemofilia ei estä liikunnallista elämää
Hemofilia

Hemofilia ei estä liikunnallista elämää

Hemofiliapotilaille suositellaan erityisesti niveliä tukevien lihasten vahvistamiseen liittyvää liikuntaa. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi uinti, lihaskuntoharjoittelu ja kävely. Kuva: Getty Images

Riitta Lassila

hyytymissairauksien professori, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Hemofiliapotilas voi nykyisen lääkehoidon ansiosta elää tavallista elämää. Liikunnan harrastaminen on suositeltavaa, mutta vamman sattuessa on tukihoito annettava mahdollisimman pian ja oltava yhteydessä hoitavaan tahoon.

Hemofilia johtuu yleensä perinnöllisestä hyytymistekijävajeesta. Sitä on olemassa kahta eri tyyppiä. Hemofilia A:ta esiintyy enemmän, noin 300 henkilöä Suomessa sairastaa sitä. Hemofilia B:tä sairastavia on Suomessa noin 60.

– Hyytymistekijöillä tarkoitetaan veressä olevia proteiineja, jotka aktivoituvat kudosvaurioiden yhteydessä, ja tyrehdyttävät verenvuodon, sanoo Riitta Lassila, hyytymissairauksien professori Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

On hyvä muistuttaa, että mahdollinen vamma tarkoittaa aina vuotoa.

Jos tietyt proteiinit puuttuvat, kyseessä on verenvuototauti, jota kutsutaan hemofiliaksi. Hemofilia A:ssa hyytymistekijä VIII ja B:ssä IX puuttuvat tai niitä on liian vähän, joten veren hyytyminen häiriintyy.

Hemofiliaa hoidetaan suonensisäisesti annosteltavilla hyytymistekijäkorvaushoidoilla sairauden vaikeusasteen ja potilaan iän sekä elämäntilanteen mukaan.

– Nykyään käytössä olevat lääkkeet mahdollistavat aiempaa paremman ja pidemmän suojan hoidettavalle, Lassila kertoo.

Vamma on yhtä kuin vuoto

Hyytymistekijäkorvaushoidon vuoksi myös urheilun harrastaminen on mahdollista hemofiliapotilaille. Erityisesti heille suositellaan niveliä tukevien lihasten vahvistamiseen liittyvää liikuntaa, sillä nivelet ovat yleisimpiä vuotopaikkoja.

Hemofiliaa sairastavia kannustetaan harrastamaan esimerkiksi uintia, lihaskuntoharjoittelua ja kävelyä.

Osa hemofiliaa sairastavista harrastaa myös lajeja, joissa vammautumisen riski on suurempi. Lassila muistuttaa, että vaikka potilaalla olisi hyvä korvaushoito, kaikki akuutit urheilu- ja muut vammat tulee ottaa vakavasti.

– Hoitava taho ei riskilajien harrastamisen pariin kannusta, mutta jos potilas niitä kuitenkin haluaa harrastaa, on hyvä muistuttaa, että mahdollinen vamma tarkoittaa aina vuotoa.

Keskivartaloon kohdistuvat iskut, kaularangan retkahdusvammat tai päävammat aiheuttavat hemofiliaa sairastavalle hätätilanteen. Potilaan on otettava hyytymistekijäkorvaushoito nopeasti ja mentävä sairaalahoitoon.

– Myös silloin, jos tulee spontaani nivelvuoto, tarvitaan korvaushoidon lisäannos ja potilaan on oltava yhteydessä hoitavaan tahoon, Lassila sanoo.

Hoitava taho määrittää tarkemmin, milloin on turvallista palata takaisin tavalliseen korvaushoitoon.

Next article