Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Suun hyvä mikrobisto toimii suojamuurina koko keholle
Suun mikrobit

Suun hyvä mikrobisto toimii suojamuurina koko keholle

Suun hyvä mikrobisto
Suun hyvä mikrobisto
Kuva: Unsplash

Terveessä suussa on omat suojaavat bakteerinsa. Sylki ja happi valikoivat suuhun sopivat bakteerilajit.

Hyödyllisistä maitohappobakteereista valtalajina on Streptococcus salivarius, joka pystyy estämään ei-toivottujen bakteerien ja hiivojen toimintaa, asettumaan limakalvoille, vahvistamaan paikallista immuunivastetta ja tukemaan normaalia syljen eritystä. Eri sairaudet ja lääkehoidot kuitenkin saattavat romahduttaa hyvän mikrobiston sekä suussa että suolistossa.

Noin 70 % elimistön tulehduksista on suussa. Ientulehdusta aiheuttavien bakteerien yhteys on jo osoitettu sydän- ja verisuonitauteihin, diabeteksen puhkeamiseen ja jopa ylipainoon. Myös ientulehdusta aiheuttavien bakteerilajien yhteyttä suoliston tulehduksellisiin sairauksiin tutkitaan.

Diabetes altistaa ientulehduksille, parodontiitille ja reikiintymiselle. Parodontiitti tuhoaa hampaita kiinnittäviä sidekudosrakenteita. Tulehtuneista ientaskuista voi kertyä jopa kämmenen kokoinen tulehdusalue, jonka kautta bakteereita pääsee koko elimistöön.

Diabeetikko altistuu useille sairauksille kuten sepelvaltimotaudeille, verenkiertohäiriöille, munuais- ja verkkokalvosairauksille. Runsas reikiintyminen on myös merkki huonosta verensokeritasapainosta ja sen vaikutuksia voidaan ehkäistä hyvällä hammashygienialla ja tukemalla suun hyödyllisen mikrobiston toimintaa.

Ikäviä hiivoja voi ilmestyä suuhun lääke- (astmaatikot) ja syöpähoitojen yhteydessä. Myös diabetes altistaa hiivainfektioille, koska kohonnut sokerin määrä syljessä suosii hiivaa. Hiivojen lisääntymistä voidaan ehkäistä maitohappobakteereilla, jotka tasapainottavat suun mikrobistoa.

On todettu, että hyvä mikrobisto tukee limakalvojen paranemista ja parantaa myös syljen eritystä.

Antibiootit tappavat myös hyvät bakteerit. Antibioottikuurit, lääkehoidot, runsas suuvesien käyttö, ravitsemuksen muutokset järkyttävät sekä suun, että suoliston mikrobistoa.

Mikrobisto voi olla epänormaali kuukausia antibioottikuurin jälkeen ja ei-toivotut bakteerilajit voivat ottaa vallan. Hyvän mikrobiston palauttamiseen tarvitaan suuhun omat mikrobilajinsa.

Luonnon omilla keinoilla, suun maitohappobakteereilla, voidaan tukea limakalvojen paranemista ja torjua ei toivottuja bakteereita ja hiivoja suussa.

Asiantuntijana Veli-Matti Mäkinen, MMM, mikrobiologi.

Next article