Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Suojele kaunista ihoasi auringon vaikutuksilta
Auringolta suojautuminen

Suojele kaunista ihoasi auringon vaikutuksilta

Aurinkosuojavoide
Aurinkosuojavoide
Aurinkosuojavoiteita on eri ihotyypeille, erilaisiin elämäntilanteisiin ja eri ihovaivoista kärsiville. Kuva: Getty Images

Carl Kyrklund

erikoislääkäri, ihotaudit, LT, Ihosairaala

Auringonvalo vanhentaa ihoa, koska ihoon tunkeutuessaan UV-säteet vapauttavat radikaaleja. Nämä radikaalit johtavat entsyymireaktioon, joka pilkkoo kollageenia.

UV-säteet aiheuttavatkin valtaosan ihomme ikääntymismuutoksista, kuten rypyistä. Ne ovat myös tärkein ihosyöpien aiheuttaja, koska ne vaurioittavat ihon perimää. Samasta syystä joillekin auringonvalo aiheuttaa maksaläiskiä.

Mikä on sopiva aurinkosuojavoiteen kerroin?

Aurinkosuojavoidetta kannattaa levittää aina, kun UV-indeksi on 3 tai enemmän. Esimerkiksi Helsingin korkeudella aurinkosuojavoidetta on hyvä käyttää pääsiäisestä syyskuun alkuun asti.

– Kaikkien kannattaa käyttää aurinkosuojavoidetta kertoimella 50 sekä Suomessa että ulkomailla. Kasvoille on hyvä valita kosmeettisesti miellyttävä aurinkosuojavoide, joka on huomaamaton, eikä valu ja kirvele hikoillessa, ihotautien erikoislääkäri, LT Carl Kyrklund Ihosairaalasta suosittelee.

Aurinkosuojavoiteita on eri ihotyypeille, erilaisiin elämäntilanteisiin ja eri ihovaivoista kärsiville. Lisäksi on olemassa sekä luontoystävällisiä kemiallisia että fysikaalisia aurinkosuojavoiteita.

Apteekkien top 5 myydyintä aurinkosuojavoidetta ovat koostumukseltaan sellaisia, ettei niissä ole vesistöille haitallisia yhdisteitä.

– Jos ei halua, että veteen liukenee aurinkosuojavoidetta, voi käyttää UV-vaatteita vedessä ollessa ja lisätä aurinkosuojavoidetta vain vapaille ihoalueille, Kyrklund ehdottaa.

Kaikkien kannattaa käyttää aurinkosuojavoidetta kertoimella 50 sekä Suomessa että ulkomailla. Kuvat: Getty Images & Pexels

Kuinka paljon aurinkorasvaa on riittävästi?

Keskimäärin ihmiset käyttävät noin kolmasosan siitä aurinkosuojavoiteen määrästä, jolle suojateho on laskettu. Se tarkoittaa, että suojatehokin jää noin kolmasosaan siitä, mitä pullon kyljessä lukee.

– Oikea annostus on puolikas ruokalusikallinen aurinkosuojavoidetta kasvoille tai kaksi ruokalusikallista kaikille vapaille ihoalueille jokaisella voitelukerralla, Kyrklund neuvoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että viikon aurinkolomalle aikuiselle pitäisi varata litran verran aurinkosuojavoidetta, jos sitä levitetään koko iholle niin usein kuin suositellaan. Lapsilla ihon pinta-ala on pienempi, jolloin aurinkosuojavoidetta kuluu karkeasti arvioiden noin puolet vähemmän.

Lue lisää vinkkejä auringolta suojautumiseen!

Miten ihoa tulisi hoitaa auringonoton tai ulkoilun jälkeen?

Hiet, hiekka ja pöly on hyvä huuhdella pois. Ihoa kannattaa myös kosteuttaa.

– Välittömään punoitukseen ja kuumotukseen voi käyttää reseptivapaata hydrokortisonivoidetta sekä helposti imeytyvää notkeaa kosteusvoidetta. Tärkeintä on välttää lisäpalaminen suojaamalla iho hyvin jatkossa, Kyrklund muistuttaa.

Next article