Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Suojaudu auringolta oikein
Auringolta suojautuminen

Suojaudu auringolta oikein

suojaudu-auringolta
suojaudu-auringolta
Kuva: Getty Images

Anne Vuorenmaa

asiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton

Aurinko altistaa ihosyövälle, mutta merkittävä osa ihosyövistä voidaan estää suojautumalla vaarallisilta UV-säteiltä.

Ihon ruskettuminen on ihon pigmentin määrän kasvua ja suojamekanismi ihoa vahingoittavia ultraviolettisäteitä vastaan. UV-säteet, pääasiassa UVB-säteet, aiheuttavat ihon palamisen. UVA-säteet tekevät ihoon kudosvaurioita, jotka näkyvät muun muassa ihon rypistymisenä ja kuivumisena.

– Auringon haitoilta suojautumisessa on tärkeää tietää, kuinka oma iho reagoi auringonvaloon. Suurin osa suomalaisista palaa herkästi, Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Auringolle altistuneen ihon tarkkailu on tärkeää. Luomia kannattaa seurailla säännöllisesti ja tarvittaessa mennä luomitarkastukseen. Jos luomi muuttaa muotoaan ja/tai kasvaa, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Uusi kesä – uudet voiteet

Kodin aurinkotuotteet kaipaavat säännöllistä päivitystä. Vuorenmaa kehottaakin hävittämään edellisen kesän aurinkosuojavoiteet, sillä niiden teho ei ole enää sama. 

– Aurinkosuojavoiteissa on merkintä siitä, kuinka kauan ne säilyvät avaamisen jälkeen. Yleensä tuotteiden säilyvyys on noin vuoden verran, jos ne on säilytetty oikein.

Vanhentuneen voiteen ainesosat saattavat olla pilaantuneita, mutta ne eivät ole suoranaisesti vahingollisia terveellä iholla.

Lue myös: Kesäihon ilot ja haasteet

Varo auringonpistosta

Auringonpistos aiheutuu päähän kohdistuneesta suorasta auringosta. Oireena ilmenee päänsärkyä, väsymystä, pahoinvointia ja huimausta. Auringonpistoksen välttämiseksi on tärkeää suojata pää ja juoda riittävästi.

– Auringonpistoksen saaneen olo voi olla muutaman tunnin huonovointinen. Jos näin käy, on syytä hakeutua viileään ja varjoon, sekä levätä ja juoda nestettä, Vuorenmaa neuvoo.

Oikein ja sopivasti nautittuna auringolla on positiivisiakin vaikutuksia.

– Auringolla on piristävä vaikutus mieleemme. Atooppisen ihon hoidossa aurinko auttaa, eli kesällä atooppista ihottumaa sairastavat voivat paremmin, Vuorenmaa toteaa.

Asiantuntijan vinkit oikeaoppiseen auringolta suojautumiseen:

Next article