Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Kesäihon ilot ja haasteet
Ihonhoito kesällä

Kesäihon ilot ja haasteet

kesa-iho-palanut-punoittava-iho-ongelmat
kesa-iho-palanut-punoittava-iho-ongelmat
Paljaat ihoalueet tulisi suojata aurinkosuojavoiteella tai vaatteilla. Lievään ihon palamiseen voi hakea helpotusta yleisvoiteesta. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto
hakan-granlund-ihotauti-sukupuolitauti-laakari

Håkan Granlund

iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri

Kesä tuo iho-ongelmista kärsiville usein helpotusta elämään. Ilma on kosteampaa ja vaatteetkin keveämpiä. Kesäauringolla on ihon kannalta hyvät ja huonot puolensa, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Håkan Granlund.

– Auringossa palaminen lisää melanoomariskiä. Vaikka ihoaan ei koskaan polttaisi, silti elämän aikana saatu UV-säteily nopeuttaa ihon vanhenemista ja lisää riskiä tyvisolu- ja okasolusyöpään. Paljaat ihon alueet olisi suojattava vaatteilla tai aurinkosuojavoiteella. Voidetta on lisättävä välillä, etenkin jos hikoilee helteessä tai ui.

– Jos iho palaa ja punoitus säilyy pitkään, ihossa on tulehdus. Tavallinen yleisvoide saattaa helpottaa ihon pingotusta, viilentää hetkellisesti ja lievittää kuivumista. Auringossa palaminen paranee itsestään, mutta kivuliasta tulehdusta voi lievittää ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella. Minkä tahansa voiteen levittämisen jälkeen ei saisi mennä heti aurinkoon, vaan on odotettava imeytymistä. Iholla kalvona oleva voide voi tehostaa UV-säteitä.

– Auringon UV-säteet tuovat lievitystä psoriasiksesta ja atooppisesta ihosta kärsiville. Luonnon aurinkoa on kuitenkin vaikea säädellä, ja sen saamisen pitäisi olla säännöllistä. Kaikki me tarvitsemme aurinkoa D-vitamiinin tuotantoon. On arvioitu, että D-vitamiinivarastot saa täyteen olemalla auringossa t-paidassa ja shortseissa 10–15 minuuttia 2–3 kertaa viikossa.

Huolellista ihonhoitoa

Kesään kuuluvat pörriäisten ja itikoiden aiheuttamat paukamat. Raapia ei saisi, mutta jos iho vaurioituu ja alkaa märkiä, Granlund suosittelee ötökän puremiin apteekeista saatavaa hoitovoidetta. Ahkeran saunomisen ja uinnin kuivattamaa vartaloa kannattaa rasvata omien yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tänä kesänä etenkin käsien iho on kovilla ahkeran pesemisen vuoksi. Käsidesi sekä vesi ja saippua kuivattavat molemmat ihoa.

– Ahkera käsienpesu aiheuttaa herkkäihoisille ongelmia, etenkin atoopikoille. Desinfiointiaine kuivattaa hiukan enemmän kuin saippualla pesu. Koronan vuoksi käsihygienia on kuitenkin tärkeää. Ihon kuivumiseen auttaa käsien rasvaus riittävän usein.

Kantapäiden koppurat Granlund hoitaisi kuntoon.

– Kuiva iho rikkoontuu ja halkeilee helposti, niihin kerääntyy bakteereja ja infektioriski kasvaa. Raspin käyttö on turvallista, jos iho on muutoin terve ja välineet puhtaat. Käytön jälkeen on hyvä muistaa rasvaus.

Yleisvoidetta valitessa Granlund suosittelee hajusteetonta voidetta, jossa on vähän lisäaineita. Kaikki voiteet kannattaa levittää ihokarvoja myötäillen, ei vastakarvaan tai hieromalla. Näin voide ei tunkeudu ihohuokosiin.

Next article