Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Kesäiho kaipaa suojaa ja palautumista
Ihonhoito

Kesäiho kaipaa suojaa ja palautumista

Kuva: Pexels

Anne Parkkinen

puheenjohtaja, Suomen Kosmetologien Yhdistys

Kesällä monet ihotyypit voivat hyvin ja hehkuvat kauneimmillaan. Jopa atooppinen kuiva iho yleensä rauhoittuu, kun aurinko lievittää siinä vallitsevaa tulehdusta.

Joillekin herkille ihotyypeille kuumuuden, UV-säteilyn ja aurinkovoiteen yhdistelmä voi aiheuttaa ongelmia. Etenkin rosacea ja akne saattavat ärtyä, tulehtua ja punoittaa aiempaa enemmän. Toisilla rusketuksesta ei tule tasainen ja kasvoille ilmaantuu pigmenttiläikkiä.

Kaikkien ihotyyppien kesäihonhoidon kulmakiviä ovat antioksidanttiseerumi ja aurinkovoide. Niistä on hyvä tietää, että eri tuotteet ovat yhtä erilaisia kuin ihot eivätkä kaikki sovi kaikille. Valintaan vaikuttavat muun muassa ihotyyppi, ikä ja ihon sävy sekä auringossa oleskelun määrä suhteessa tuotteen laatuun, vaikutusmekanismiin ja laajakirjoisuuteen.

Epäsopivasta aurinkovoiteesta voi seurata ihoon punoitusta, tulehdusta, epäpuhtauksia ja laajentuneita pintaverisuonia. Kaikista herkkäihoisimmat saattavat karttaa UV-säteitä lämmöksi muuttavia kemiallisia aurinkosuojia. Ne ovat koostumukseltaan ohuita ja miellyttäviä, mutta aiheuttavat toisille ihoärsytystä. Silloin voi suosia UV-säteitä iholta pois kääntävää fysikaalista suojausta. Kuiva iho kaipaa kosteuttavan aurinkovoiteen ja rasvoittuvammat ihotyypit kevyemmän valmisteen.

Antioksidanttiseerumit täydentävät aurinkovoiteita, sillä ne neutraloivat vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit nopeuttavat ihon ikääntymistä ja aiheuttavat muitakin ihohaittoja. Antioksidantteja ovat muun muassa C- ja E-vitamiini. Niitä on myös ihossa itsessään, minkä vuoksi se osaa hyödyntää niitä erityisen tehokkaasti. C- ja E-vitamiini tutkitusti kirkastavat, kiinteyttävät ja suojaavat ihoa.

Monet hyötyvät lisäksi erilaisista kasvilähteistä saatavista muista antioksidanteista. Ne voivat esimerkiksi ehkäistä pigmenttiläikkiä tai vahvistaa pintaverisuonten seinämiä, mikä lievittää punoitusta. Erityisesti ammattikosmetiikan antioksidanttipitoisuudet ovat yleensä korkeita ja koostumukset sellaisia, että iho pystyy hyödyntämään aktiiviaineet tehokkaasti. Oikein valitun seerumin vaikutuksen voi nähdä ihossa jo parissa viikossa.

Jopa meikittömillä kasvoilla on kesäpäivän päätteeksi hikeä, talia ja aurinkovoidetta. Siksi iho puhdistetaan nyt huolella joka ilta. Puhdistuksen jälkeen tarvitaan reilusti kosteutta, sillä myös pilvisinä päivinä niin lämpö, koneellinen ilmastointi kuin runsas ulkoilu kuivattavat kasvoja. Kosteuttavat yöseerumit, kasvovesisuihkeet ja naamiot yhdessä yövoiteen kanssa auttavat ihoa palautumaan päivän rasitteista.

On kyseessä mikä tahansa ihonhoitoon liittyvä asia, se kannattaa luottaa koulutetulle SKY-kosmetologille. Hän osaa huomioida myös sen, jos tuote ei sovi yhteen auringon kanssa. Jokaiselle iholle ja jokaiseen vuodenaikaan liittyvät omat juttunsa, ja ammattilainen optimoi kokonaisuuden juuri sinun ihosi parhaaksi.

Next article