Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Ihonhoito talvella – näitä asioita talvi-iho janoaa
Ihonhoito

Ihonhoito talvella – näitä asioita talvi-iho janoaa

Talvella on hyvin aikaa keskittyä ihon intensiiviseen hoitoon. Kuvat: Getty Images

Anu Herrala

SKY-kosmetologi

Ammattitaitoinen kosmetologi osaa neuvoa jokaista ihonhoidossa, sillä esimerkiksi kaikki kesällä käytettävät tuotteet eivät sovi pakkaseen. Talvi on myös kulta-aikaa ihon intensiivisille tehohoidoille.

Tiedäthän tunteen – kesäsäät vaihtuvat pakkaseen sekä lämmitettyyn sisäilmaan ja ihon kosteus haihtuu taivaan tuuliin. Kaikki tuntevat talven nahoissaan, mutta eniten ihon kuivumisesta kärsivät ihotyypiltään muutenkin kuivaihoiset. SKY-kosmetologi Anu Herrala muistuttaa, että ilman asiantuntijan apua moni päätyy vääriin tuotevalintoihin.

– Herkistymisen ja ärsytysreaktioiden lisäksi lieväasteinen tulehdus heikentää ihon joustavuudesta ja sileydestä vastaavien kollageenisäikeiden laatua ja määrää. 

Vähän karrikoiden Herrala kuvailee ihon siis jopa ikääntyvän talvella hieman nopeammin.

– Ainakin juonteet piirtyvät selvemmin esiin, kun ihon pinnasta puuttuu kosteuden luoma runsaus.

Kuinka ihoa tulisi hoitaa talvella?

Herrala painottaa ihonhoidon olevan vaiheiltaan hyvin samanlaista ympäri vuoden: kasvot puhdistetaan aamuin illoin ja iholle levitetään päivä- ja yövoidetta. Kokonaisuutta täydennetään kosmetologin hoidoilla.

Talvella pakkanen, kuiva huoneilma ja vähentynyt auringonvalo vaikuttavat ihoon saaden sen kutisemaan ja halkeilemaan. Talvella ihon kosteustasapainosta huolehtiminen onkin äärimmäisen tärkeää.

– Talvella voiteiden koostumus muuttuu runsaammaksi. Meillä on sellainen ilmasto, että niin vaatteet kuin voiteet pitää päivittää vuodenajan mukaan. 

Herrala mainitsee täyteläisemmät puhdistusaineet, mutta korostaa ennen kaikkea raaka-aineiden määrittävän tuotteiden ominaisuudet.

– Karvat nousevat pystyyn, kun kuulen puhdistusta pidettävän talvella toisarvoisena asiana. Suomalaiskansalliseen tapaan käytetään ensin kesällä ostetut tuotteet loppuun ennen kuin hankitaan uudet, vaikka ihoa jo kiristää ja kuivaa.

– Iho tulee joidenkin kosmetologihoitojen jälkeen suojata tavallista huolellisemmin auringolta, jonka UV-säteet saattavat haitata ihon toipumista ja aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Kaamosaikaan tätä ongelmaa ei ole, Herrala sanoo.

On tärkeää erottaa ihon normaali talvesta johtuva kuivuminen ja atooppinen ihottuma toisistaan. Kuivan ihon lisäksi atooppinen iho vaatii usein erityishuomiota talviaikaan. Jos ihon kutina ei kosteuttamisesta ja rasvaamisesta huolimatta hellitä, iho on rikki laajalta alueelta tai olo tuntuu sietämättömältä kannattaa varata aika ihotautilääkärille.

Valitse aina koulutettu kosmetologi

Pimeä talvi on toisaalta myös kulta-aikaa kosmetologin suorittamille ihon intensiivisille tehohoidoille. Ihoa kannattaa talvella vahvistaa, suojata ja kosteuttaa kasvohoidossa. Syväkosteuttavat hoidot ovat talvikauden suosikkeja.

Kuluttaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, että Suomessa kuka tahansa voi perustaa kauneushoitolan ja nimittää itseään kosmetologiksi. Herralan mukaan nykyään on kuitenkin paljon hoitoja, laitteita ja tuotteita, joiden kanssa on tiedettävä, mitä tekee.

– Edellytän, että kampaajallani on hiusalan koulutus – samalla tavalla on tärkeää, että ihoa hoitaa ammattilainen. Suomen Kosmetologien Yhdistykseen hyväksytään vain koulutettuja ammattilaisia, kannattaa siis tarkistaa, että omalla kosmetologilla on SKY:n tähtitunnus.

Next article