Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Täyteläisemmät tuotteet talven tullen!
Ihonhoito

Täyteläisemmät tuotteet talven tullen!

talven
talven
Ärtyneestä ihosta kärsivän kannattaa satsata erityisesti hajustamattomiin tuotteisiin. Kuva: Getty Images

Maarit Vaalamo

ihotautien erikoislääkäri

Talviaikaan pakkanen ja kuiva ilma rasittavat herkkää ihoa, joten iho kannattaa kosteuttaa ja suojata mahdollisimman hyvin.

Sisätilojen kuiva ilma, pakkanen sekä nopeat lämpötilanvaihtelut kiusaavat ihoa, joka usein reagoi kuivumalla, hilseilemällä ja kutisemalla. Kylmänä kautena myös ihosairaudet, kuten atooppinen iho ja psoriasis, oireilevat enemmän.

– Kesällä on kosteampaa, ja silloin ihosairauksia pitävät aisoissa myös lämpö sekä aurinko. Liialta UV-säteilyltä tulee kuitenkin suojautua, ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo sanoo.

Herkkäihoiselle Vaalamo suosittelee kevyempien ihonhoitotuotteiden vaihtamista täyteläisempiin voiteisiin talven tullen. 

– Puhdistustuotteita on hyvä keventää, sillä pesunesteet ja kuuma vesi irrottavat iholta rasvaa. Herkkäihoinen voi käyttää perusvoidetta myös ihon puhdistamiseen.

Lue lisää: 7 vinkkiä talvi-ihon hoitoon

Hellävarainen puhdistus ja kosteutus ihonhoidon A ja O

Kosteus sitoutuu ihoon parhaiten, kun perusvoide levitetään pyyhekuivalle iholle heti suihkun jälkeen. Ärtyneestä ihosta kärsivän kannattaa satsata erityisesti hajustamattomiin tuotteisiin.

– Ärtyneessä ihossa voi olla pieniä rikkoja, ja tuotteen sisältämille ainesosille herkistyy siksi helpommin, Vaalamo sanoo. 

Ihoa voivat Vaalamon mukaan kuivattaa ja ärsyttää myös esimerkiksi aknen hoitoon käytetyt lääkkeet.

– Tällöin ihosta huolehtimiseen ja sen kosteutukseen on kiinnitettävä vielä tarkemmin huomiota, Vaalamo painottaa. 

Asiantuntija korostaa myös ikääntymisen eri vaikutuksia ihoon.

– Ikääntymisen myötä iho ohenee, ja rauhasrakenteet vähenevät. Tästä syystä iäkkäämpien ihmisten iho kuivuu ja ärtyy helpommin. Silloin pesutapoja on hyvä muuttaa hellävaraisemmiksi.

Apteekkihenkilökunta osaa hyvin opastaa ihonhoitotuotteiden valinnassa. Suuremmissa iho-ongelmissa Vaalamo kuitenkin kannustaa hakeutumaan ihotautilääkärin pakeille matalalla kynnyksellä.

– Ihottuma vaatii yleensä lääkehoitoa, jolloin ihoa kannattaa näyttää ihotautilääkärille. Ärsytysihottuma rauhoittuu helpommin, kun hoidon aloittaa nopeaan tahtiin.

Next article