Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Ihon hoitaminen vie voimia, et ole jaksamisen kanssa yksin
Ihonhoito

Ihon hoitaminen vie voimia, et ole jaksamisen kanssa yksin

Talvi koettelee normaaliakin ihoa. Kuva: Unsplash

Niki Malmros 

markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö, Allergia-, Iho- ja 
Astmaliitto ry

Erilaisia ihosairauksia tunnetaan yli 3 000. Näistä osa on varsin yleisiä ja osa äärimmäisen harvinaisia.

Atooppinen ihottuma on Suomessa yksi tavallisimmista ihotaudeista. Jopa 25–30 prosentilla aikuisista on atooppisen ihon oireita jossakin elämänsä vaiheessa. Se tarkoittaa reilusti yli miljoonaa ihmistä. Yleisin oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Tyypillistä on ihon kuivuus, hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen. Lisäksi usein iholla näkyy viheliään kutinan johdosta raapimisen jälkiä.

Tänä vuonna atooppisen ihottuman kanssa elämistä on tutkittu paljon. Allergia-, iho- ja astmaliitto teetti vuoden aikana kolme tutkimusta eri lääkeyhtiöiden kanssa: Sanofi, AbbVie ja Pfizer. Atooppinen ihottuma ei ole pelkästään ihon oireilua, vaan se vaikuttaa osalla myös harrastuksiin, itsetuntoon, työssä olemiseen ja yleiseen jaksamiseen.

Ihon hoitaminen vie välillä voimia ja voi tuntua hyvin raskaalta.

Talvi koettelee normaaliakin ihoa. Sisäilma on kuivaa lämmityskauden alkamisen myötä, ja ulkona ihoa rasittaa vaihtelevat sääolosuhteet paukkupakkasista plussakeleihin. Talvi on aikaa, jolloin on tyypillistä, että iho tarvitsee myös rasvaisempia voiteita kuin kesäaikaan. Kesältä jääneet kevyemmät voiteet voi hyödyntää peseytyessä saippuan sijaan.

Ihon hoitaminen vie välillä voimia ja voi tuntua hyvin raskaalta. Kun kutiava iho vie yöunia ja valvottaa, omahoito hankaloituu. Tämän vuoden tutkimuksissa tuli myös ilmi, että monen mielestä terveydenhuollon ammattilaiset eivät osaa kohdata ja tunnistaa ihosairauden aiheuttamia huolia ja vaikutuksia esimerkiksi jaksamiseen.

Erityisesti lasten vanhemmat tarvitsevat tukea, ja osa atopiaperheiden vanhemmista kokee, etteivät ammattilaiset aina ymmärrä sairauden aiheuttamaa taakkaa perheelle. Huolissaan ollaan myös lapsen yleisestä hyvinvoinnista, lapsen kokemasta ulkonäköpaineesta ja ihottuman vaikutuksesta hänen tulevaisuutensa haaveisiin, kuten koulutukseen ja uravalintaan.

Iho on suurin ja tärkeä elin. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla se suojaa elimistöä ulkoisia ärsykkeitä, kuten erilaisia mikrobeja ja kemikaaleja, vastaan. Ihosairaudet ilmenevät aina yksilöllisesti, ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Lasten iho on ohuempaa kuin aikuisilla, ja ikääntyvän ihon ohentuessa sitä tulee jälleen käsitellä aikuisiän ihoa hellävaraisemmin. 

On tärkeää, että osaamme olla tukena kunkin rinnalla, ja kun voimat ovat hiipumassa syystä tai toisesta, yksin ei tarvitse jaksaa ponnistella. Meitä on lukuisia, ja vertaisten joukossa voi löytää hetken hengähtämiselle. Vertaisia löytää esimerkiksi Allergia-, iho- ja astmaliiton ylläpitämistä Facebook-ryhmistä.

Next article