Uudenkarhea tai vääränmallinen jalkine, asentovirhe, huono sukka tai liian pitkät kynnet ovat yleensä juoksijalle kiusallisten rakkojen taustalla. Hyvällä valmistautumisella vaivalta voi välttyä helposti.
Apteekkari Sakari Alaranta korostaa yli sadantuhannen juoksukilometrin kokemuksella yksinkertaisen ennaltaehkäisyn merkitystä etenkin aloitteleville juoksijoille tyypillisten vaivojen välttämisessä.
Juoksujalkineiden kohdalla ei kannata pihistellä, sillä nimenomaan vääränlainen jalkine on usein juoksunautinnon esteenä. Hyvä tossukaan ei aina yksin riitä, sillä toisinaan jalan asentovirhe johtaa hankaukseen ja rakon muodostumiseen.
– Asentovirhe on useimmiten korjattavissa pohjallisella, joka ohjaa jalkaterän liikkeen oikeanlaiseksi, neuvoo Alaranta. Pohjallisen merkitystä ei pidä vähätellä, sillä rakkojen vähentämisen lisäksi asentovirheen korjaaminen ennaltaehkäisee kehon rasitusvammoja kautta linjan.
Toinen tapa ennaltaehkäistä rakkoja on kiinnittää huomiota sukan laatuun. Sukissa ei saa olla narumaisia saumoja, ja sukan on istuttava kenkään niin, että kynnet eivät joudu kärjestään rasitukseen.
– Kynnen alle muodostuva rakko on erittäin kipeä, varoittaa Alaranta. Kynnet tulisikin hoitaa hyvin ennen jokaista lenkkiä, mutta jos varpaat siitä huolimatta hinkkaavat toisiinsa, voi vammojen muodostumista ehkäistä suojaamalla varpaat kuitukangasteipillä.
– Se ehkäisee todella tehokkaasti varpaisiin ilmestyvien rakkojen muodostumisen, apteekkari tietää.
Kylmähoitoa ja keinoihoa
Jos ennaltaehkäisyssä ei ole onnistuttu ja rakko pääsee muodostumaan, on paras hoito laittaa jalat jääkylmään veteen, jolloin turvotus saadaan pois. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos rakko ei ole puhjennut, sitä ei missään tapauksessa saa puhkaista.
Puhkeamattoman rakon suojaksi voi laittaa apteekista saatavan keinoihovalmisteen.
– Sen annetaan olla iholla niin pitkään, kunnes uusi iho on päässyt muodostumaan. Keinoihon alle muodostuu uutta ihoa, ja vanha iho kuoriutuu pois. Keinoihon annetaan olla paikoillansa useamman vuorokauden vaihtamatta, neuvoo Alaranta.
Tavallinen laastari ei ole rakon hoidossa toimiva ratkaisu, sillä se menee helposti rullalle ja voi siten aiheuttaa jopa lisähankaluuksia. Ihovauriot tulee aina arvioida ja hoitaa asianmukaisella tavalla.
– Ihotulehdus voi johtaa hoitamattomana vakaviin ongelmiin, kun pöpöt pääsevät elimistöön, Alaranta painottaa.