Eosinofiilinen esofagiitti (EoE) on ruokatorven allerginen tulehdus, jonka ilmaantuvuus on kasvamassa. EoE:lle tyypillisiä piirteitä ovat refluksitautia muistuttavat närästysoireet ja nielemisvaikeudet, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa ruoan
tarttumisen kiinni ruokatorveen.
Eosinofiilinen esofagiitti on krooninen ruokatorven tulehdussairaus, joka oirehtii närästyksenä ja nielemisvaikeutena jopa niin, että nielty ruoka voi juuttua kiinni ruokatorveen.Taudin aiheuttavat ruuan sisältämät antigeenit, jotka aiheuttavat tulehduksen välittäjäaineiden vapautumisen kateenkorvasta.
Gastroenterologian emeritusprofessori Markku Voutilainen kertoo, että sairaus voi oirehtia myös rintakipuna sekä nielemisvaikeutena ja -kipuna.
– Lapsilla oireena voi olla myös oksentelua, vatsakipua ja ruokaintoleranssia, hän jatkaa.
Voutilaisen mukaan eosinofiilinen esofagiitti on niin kutsuttu atooppinen sairaus, sillä useimmat potilaat ovat herkistyneitä tai allergisia yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle ja heillä on usein myös hengitystieallergioita.
– Koska sairaus on erittäin harvinainen, oireiden perusteella se sekoitetaan helposti refluksitautiin. EoE:n diagnoosi voidaan tehdä vain ylemmän ruuansulatuskanavan tähystyksen yhteydessä ruokatorvesta otettavien koepalojen mikroskooppisella tutkimuksella. Ruokatorven tähystyksessä osalla potilaista nähdään myös rengasmainen rakenne, pitkittäisiä poimuja, valkoisia plakkeja ja hauras, kreppipaperia muistuttava limakalvo. Vaikeimmissa tapauksissa ruokatorvessa on rengasmaisia kaventumia, Voutilainen kertoo.
Hoitona lääkitys ja ruokavalio
Eosinofiilisen esofagiitin ensi vaiheen hoitomuotona käytetään refluksitaudin hoidossakin käytettävää protonipumpun estäjälääkitystä.
– Jos estäjälääkkeellä ei saada hoitovastetta, käytetään kortisonivalmisteita. Tähän saakka on käytetty nieltävää paikallisesti ruokatorvessa vaikuttavaa budesonidia tai flutikasonia. Nyt on käytössä myös suussa hajoava budesoniditabletti. Vaikeimmissa tapauksissa käytetään systeemisesti vaikuttavaa kortisonihoitoa. Uusin lääkevaihtoehto on vasta-aine dupilumabi, jota käytetään kun perinteiset lääkehoidot ovat tehottomia, Voutilainen kertoo.
Lääkehoidon lisäksi sairautta hoidetaan eliminoimalla ruokavaliosta oireita selkeästi aiheuttavat tai lisäävät ruoka-aineet. Tähystystoimenpiteitä tarvitaan, jos ruokatorvessa todetaan kaventuma. Voutilaisen mukaan ruokatorvea voidaan laajentaa erikoisinstrumenteilla tähystyksen yhteydessä.
– Eosinofiilinen esofagiitti on krooninen sairaus, joka vaatii pysyvän lääkityksen ja osalla potilaista tulehdusta hillitsevän ruokavaliohoidon. EoE:n tunnistaminen ja erottaminen refluksi-taudista on tärkeää, jotta potilaat saavat sairauteensa oikeanlaista ja riittävän tehokasta hoitoa, Voutilainen summaa.