Etusivu » Allergia ja astma » Vähennä kotisi ilman epäpuhtauksia
Allergiaystävälliset tuotteet

Vähennä kotisi ilman epäpuhtauksia

sisailma-allergia-astma-epapuhtaudet
sisailma-allergia-astma-epapuhtaudet
Allergikon olisi hyvä kiinnittää huomiota kodin materiaaleihin niin sisustuksessa kuin rakentamisessa. Kuva: Getty Images

Sisäilman laadulla on merkitystä jokaiselle, mutta erityisen tärkeää se on allergiaa ja astmaa sairastaville.

Huono sisäilma voi aiheuttaa tai pahentaa allergikon ja astmaatikon oireilua kuten silmien, hengitysteiden ja ihon ärsytystä, yskää, nuhaa tai päänsärkyä. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kemikaaliasiantuntija Kia Bertulan mukaan sisäilmaan tulisi kiinnittää huomiota läpi vuoden.

– Sisäilman laatuun vaikuttavat sekä kodin ulkopuolelta että sisäpuolelta tulevat epäpuhtaudet ja kemikaalit. Keväisin siitepöly ja katupöly usein pahentavat allergiaa ja astmaa sairastavien oireita. 

Bertula kehottaa esimerkiksi laittamaan ikkunoihin ja ilmanvaihtokanaviin niihin tarkoitettuja suodatinkankaita, jotka vähentävät siitepölyn ja hiukkasmaisten epäpuhtauksien pääsyä sisäilmaan.

– Sisäilman epäpuhtauksia voidaan vähentää myös säännöllisellä siivouksella. Imurointi ja nihkeä pyyhintä ovat tehokkaita keinoja. 

Turhia kemikaaleja on kuitenkin syytä välttää.

– Tuoksuvat tai voimakkaat pesuaineet sekä sumutettavat aerosolit voivat aiheuttaa tai pahentaa oireilua, Bertula muistuttaa.

”Laadukas tuote ei haise kemikaaleilta”

Myös ilmanpuhdistimien tarkoitus on parantaa sisäilman laatua. Bertula painottaa, että ilmanpuhdistajiin kannattaa kuitenkin perehtyä kunnolla ennen ostopäätöstä.

– Huonekaluostoksilla taas allergikon ja astmaatikon kaannattaa olla tarkka materiaaleista. Laadukas tuote ei haise kemikaaleilta kotona. 

Bertula suosittelee käyttämään rakentamisessa, kalustamisessa ja remontoidessa vähäpäästöisiä materiaaleja.

– Vähäpäästöisen tuotteen tunnistaa Rakennustietosäätiö M1-merkistä tai Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämästä Allergiatunnuksesta. Allergiatunnustuotteet ovat hajusteettomia eivätkä sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita.

Next article