Etusivu » Allergia ja astma » Psoriasis kuormittaa myös mieltä
Ihottumat ja ihosairaudet

Psoriasis kuormittaa myös mieltä

psoriasis-ihopsoriasis-mielen-hyvinvointi
psoriasis-ihopsoriasis-mielen-hyvinvointi
Kuva: Getty Images

Psoriasis on tarttumaton, tulehduksellinen koko kehon pitkäaikaissairaus, joka vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Psoriasisliitto odottaa hoidon kehittyvän aiempaa kokonaisvaltaisempaan suuntaan.

Ihopsoriasis aiheuttaa ihon hilseilyä, kutinaa ja rikkoutumista, jotka puolestaan voivat saada aikaan unettomuutta, stressiä, uupumusta, masennusta ja ahdistusta.

– Häpeän tunteetkin ovat tavallisia, kun muut ihmiset saattavat tuijottaa näkyvillä olevaa psori-ihoa. Tämä voi koetella itsevarmuutta, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Jos ihopsoriasiksen lisäksi sairastaa nivelpsoriasista, esiintyy tavallisesti kipuja, särkyjä ja nivelten jäykkyyttä. Liikkuminenkin voi olla vaikeaa.

Psoriasisliiton tänä vuonna teettämään Psoriasis ja mielen hyvinvointi -kyselytutkimukseen vastanneista psoriaatikoista 60 prosenttia koki psoriasiksen kuormittavan mieltä.

– Jos psoriasiksen hoidossa huomioitaisiin myös tämä mielen kuormitus, voisimme vähentää mielenterveysongelmiin usein liittyvää peittelyä ja häpeää, Bäckman toteaa.

Mielen hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten henkilö jaksaa hoitaa ihoaan ja niveliään. Toisaalta ihon ja nivelten kunto vaikuttaa sairastuneen mielialaan.

Bäckmanin mukaan terveydenhuollon ammattilaisten tulisi ottaa psoriasiksesta johtuva psyykkinen rasitus puheeksi nykyistä useammin. Kyselytutkimuksen vastaajista suurin osa, 83 prosenttia, ilmoitti, ettei mielen kuormitusta ollut otettu puheeksi psoriasista hoidettaessa.

Vain noin joka viides vastaaja oli itse ottanut mielen hyvinvointiin liittyvät asiat puheeksi vastaanotolla.

– Vastaanottotilanteen pitäisi olla sellainen, että se rohkaisisi myös sairastavaa itseään tuomaan asian esille, Bäckman lisää.

Lisätietoja psoriasiksen vaikutuksesta mielen hyvinvointiin: psori.fi

 Kyselytutkimuksen toteutti Innolink Oy, ja sitä ovat tukeneet Abbvie, Celgene, Janssen, LEO Pharma, Novartis ja UCB Pharma.

Next article