Etusivu » Suun terveys » Hyvin hoidettu suu tukee terveyttä ja itsetuntoa
Suun omahoito

Hyvin hoidettu suu tukee terveyttä ja itsetuntoa

hyva-huolellinen-suun-hoito-terveys
hyva-huolellinen-suun-hoito-terveys
Kuvat: Freepik ja Markku Pajunen

Erja Nuutinen

puheenjohtaja, Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry

Suun terveys on vahvasti yhteydessä yleisterveyteen, sillä lukuisten tutkimusten mukaan suun hoitamattomat sairaudet lisäävät riskiä sairastua moniin yleissairauksiin.

On melko yleisesti tiedossa, että suun terveyttä voi ylläpitää verrattain yksinkertaisin kotikonstein. Jokin meitä kuitenkin jarruttelee, sillä naisista 81 prosenttia ja miehistä 57 prosenttia harjaa hampaansa suositusten mukaisesti vähintään kahdesti päivässä.

Luulen, että puutteellisessa suun hoitamisessa saattaa olla kyse siitä miten tärkeänä suunhoidon koemme. Joskus kyse voi olla myös valinnan vaikeudesta. Mikä väline tai tuote olisi juuri minulle sopivin? Välineviidakossa kannattaa opastusta pyytää suunhoidon ammattilaiselta. Suuhygienistit ohjaavat mielellään sinulle sopivimpien suun ja hampaiden puhdistusvälineiden valinnassa ja niiden oikeanlaisessa käytössä.

Suun ja hampaiden hoitaminen on tärkeää koko kehon terveyden kannalta. Esimerkiksi bakteereiden aiheuttama suun tulehdussairaus, parodontiitti, voi johtaa hampaiden menetyksiin ja aiheuttaa haittaa yleisterveydelle.

Puhdista hammasvälit ja osallistu harjaustalkoisiin

Parodontiitti on aluksi vähäoireinen, joten se saattaa päästä etenemään salakavalasti tuhoten hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Silmin havaittava oire tulehduksesta on verenvuoto ikenistä hampaita puhdistettaessa. Ikenet voivat myös punoittaa ja näyttää turvonneilta.

Sekä kiinnityskudostulehdusta – parodontiitti – että ientulehdusta – gingiviitti – voidaan ehkäistä ja hoitaa päivittäisellä hyvällä suuhygienialla. Sähköhammasharjan on todettu olevan hampaiden päivittäisessä puhdistuksessa tehokkaampi kuin tavallisen hammasharjan.

Välineviidakossa kannattaa opastusta pyytää suunhoidon ammattilaiselta.

Harjauksen lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin; parodontiitti alkaa usein takahampaiden hammasväleistä. Hammasvälien puhdistukseen on olemassa suuri valikoima erilaisia hammasväliharjoja ja -lankoja sekä esimerkiksi harjatikkuja.

Aktiivisen omahoidon lisäksi tarvitaan ammattihenkilöiden hoitotyötä taudin pysäyttämiseksi. Hoidon ensisijaisena tavoitteena on pysäyttää tulehdus ja estää kudostuhon eteneminen. Hoitoon osallistuvat hammaslääkäri, suuhygienisti ja potilas, joista potilas on tärkein toimija.

Lähteet: Käypä hoito -suositusten Parodontiitti sekä Karies (hallinta) potilasversiot.

Next article