Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Yhä useamman vatsa oirehtii – IBD ja muut suolistosairaudet lisääntyvät
IBD

Yhä useamman vatsa oirehtii – IBD ja muut suolistosairaudet lisääntyvät

suolistosairaudet
suolistosairaudet
Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kehittyneissä maissa yleisempiä kuin kehitysmaissa. Kuva: Pexels

Ulla Suvanto

toiminnanjohtaja, IBD ja muut suolistosairaudet ry

Monenkirjavat vatsavaivat alkavat tyypillisesti varhaisessa aikuisiässä. Niiden taustalta voi löytyä IBD tai jokin muu suolistosairaus.

Kroonisilla tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan haavaista paksusuolentulehdusta eli Colitis ulcerosaa, Crohnin tautia tai välimuotoista koliittia. Yleisesti puhutaan IBD-sairauksista.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kehittyneissä maissa yleisempiä kuin kehitysmaissa. Ilmiö on liitetty elintasoon, sillä IBD on harvinaisempi matalan elintason maissa. Toisaalta on myös arveltu, että antibioottien runsas käyttö, D-vitamiinin puute ja muutokset suoliston bakteerikirjossa voivat selittää osittain IBD:n esiintyvyyttä.

– Uusia IBD-diagnooseja tehdään noin parituhatta vuodessa. Tällä hetkellä jo noin 55 000 suomalaista sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto kertoo.

Viipymättä tutkimuksiin

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tyypillisin oire on verinen tai vereslimainen ripuli sekä vasemmanpuoleiset kramppimaiset vatsakivut. Crohnin taudissa vatsakipu paikallistuu usein oikealle puolelle ja potilailla saattaa esiintyä myös lievää lämpöilyä ja laihtumista. Molempiin tauteihin voi liittyä myös ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS, joka aiheuttaa muun muassa ilmavaivoja, närästystä ja vatsakipua.

– Jos vatsa vaivaa toistuvasti, tarkempiin tutkimuksiin olisi hyvä hakeutua viipymättä. Mikäli oireet viittaavat suolistosairauteen, perusterveydenhuollosta tehdään lähete erikoissairaanhoitoon ja tarkempiin tutkimuksiin, Ulla Suvanto kertoo.

 Uusia IBD-diagnooseja tehdään noin parituhatta vuodessa.

Oireiden aiheuttajaa selvitettäessä suljetaan yleensä aina ensin pois elimelliset syyt. Jos niiden taustalta ei löydy tulehduksellista suolistosairautta, laktoosi-intoleranssia, keliakiaa, refluksitautia tai syöpää, diagnoosiksi saadaan usein IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä tai toiminnallinen ylävatsavaiva, dyspepsia.

– Oikean diagnoosin saaminen on tärkeää, jotta IBD:tä sairastava saa tarvitsemaansa lääkehoitoa. IBS-oireissa ravitsemusterapeutti osaa auttaa vatsaystävällisen ruokavalion rakentamisessa, Suvanto ohjeistaa.

Tietoa ja tukea

IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen.

Lue lisää: ibd.fi

Next article