Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Tulehduksellisista suolistosairauksista kehittymässä suomalaisten uusi kansantauti
Kansanterveys

Tulehduksellisista suolistosairauksista kehittymässä suomalaisten uusi kansantauti

tulehdukselliset-suolistosairaudet-kansantauti
tulehdukselliset-suolistosairaudet-kansantauti
Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat olleet kasvussa kehittyneissä maissa viimeiset 20 vuotta. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Petri Mäkelä

sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, osastonylilääkäri, Turun kaupunginsairaala

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat vielä osin tuntemattomista syistä johtuvia kroonisia maha-suolikanavan tulehduksia. Yleisimpiä tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti. Sairauksissa suolen limakalvo tulehtuu ja haavautuu, jolloin ilmaantuu sairaudelle tyypillisiä oireita.

Sairauden oireisiin kuuluvat suolentoiminnan häiriöt kuten veriset, limaiset ulosteet ja ripuli. Lisäksi ilmenee yleistä väsymystä ja voimattomuutta. Vaikeissa tapauksissa voi myös esiintyä kuumetta ja painon laskua. Crohnin tautiin voi liittyä myös vatsakipuja. Lääkäriin kehotetaan hakeutumaan, mikäli selittämätön ripuli jatkuu yli viikon.

– Tulehduksellisia suolistosairauksia todetaan yleisimmin 20–35-vuotiailla, mutta tautia esiintyy enenevässä määrin myös ikäihmisillä. Sairaus on ollut kasvussa kehittyneissä maissa viimeiset 20 vuotta. Suomessa tautia sairastavia on jo 50 000, joten kansantaudin kriteerit alkavat olla täyttymässä, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Turun kaupunginsairaalan osastonylilääkäri Petri Mäkelä.

Sekä Crohnin taudissa että haavaisessa paksusuolentulehduksessa elinikäinen, tulehdusta estävä lääkitys on olennaisessa osassa taudin hoidossa, ja joskus tarvitaan kirurgista leikkausta.

Tällä hetkellä tunnetaan joitakin tulehduksellisille suolistosairauksille altistavia tekijöitä.

– Tällä hetkellä tunnetaan joitakin tulehduksellisille suolistosairauksille altistavia tekijöitä. Sairauden arvellaan johtuvan ympäristö- ja ravintotekijöiden sekä häiriintyneen suolistobakteerikannan laukaisemina henkilöillä, joilla on tautiin perinnöllinen alttius. Sairaudelle epäillään altistavan muun muassa runsas punaisen lihan käyttö, linoleenihappoa sisältävät ruoka-aineet, D-vitamiinivaje ja antibioottien runsas käyttö erityisesti lapsuudessa. Tupakointi altistaa erityisesti Crohnin taudille.

Koska tätä nopeasti lisääntyvää autoimmuunisairautta esiintyy paljon kehittyneissä maissa, on epäilty elinympäristön puhtauden altistavan elimistön immuunipuolustusta virhetulkinnoille tiettyjä suoliston valkuaisaineita kohtaan.

Taudin ehkäisemiseksi ei tunneta varmoja keinoja. Taudin puhkeamista voi mahdollisesti torjua välttämällä tupakointia, yliprosessoitua ravintoa ja turhia antibioottikuureja sekä noudattamalla monipuolista, kuitupitoista ruokavaliota ja huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin saamisesta.

Next article