Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Tulehdukselliset suolisairaudet lisääntyneet erityisesti nuorilla ja lapsilla
Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehdukselliset suolisairaudet lisääntyneet erityisesti nuorilla ja lapsilla

tulehdukselliset-suolisairaudet-crohnin-tauti-ibd
tulehdukselliset-suolisairaudet-crohnin-tauti-ibd
Noin 2000 suomalaista sairastuu vuosittain tulehdukselliseen suolisairauteen, joita ovat haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti. Kuva: Getty Images

Pitkäaikaiset tulehdukselliset suolisairaudet piinaavat arviolta 50 000 suomalaista.

Noin 2000 suomalaista, pääasiassa nuoria aikuisia, sairastuu vuosittain tulehdukselliseen suolisairauteen. Tautimuodoista haavainen paksusuolitulehdus on yleisempi, mutta Crohnin tauti lisääntyy nopeammin nuoremmissa ikäluokissa.

– Syytä taudin merkittävään lisääntymiseen ei tiedetä, mutta uusimpien tutkimustulosten perusteella on ilmeistä, että suoliston omalla bakteerikannalla sekä ravinto- ja ympäristötekijöillä näyttää olevan merkitystä taudin syntyyn perimältään alttiilla henkilöillä, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Hannu Väänänen.

Toistaiseksi ei ole onnistuttu löytämään suoliston bakteerien riskitekijöitä, joilla voitaisiin ehkäistä sairauden kehittymistä.

Haavainen paksusuolitulehdus ilmenee perä- ja paksusuolen alueella. Yleisimmät oireet ovat pitkäkestoinen ripuli, veriripuli ja lisääntynyt liman eritys. Taudinkuvaan kuuluu oireiden ajoittainen korjaantuminen. Crohnin taudissa tulehdusmuutokset voivat ilmetä kaikissa ruoansulatuskanavan osissa, mutta tyypillisimmin ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa tai molemmissa. Tavallisimmat oireet ovat vatsakivut, kuume, ripuli ja laihtuminen.

– Molemmissa sairauksissa oikeaan diagnoosiin pääseminen saattaa kestää jopa muutamia vuosia.

Tulehdukselliseen suolisairauteen ei ole toistaiseksi kehitetty lääkkeellistä parantavaa hoitoa. Pääosa potilaista pysyy hyvässä hoitotasapainossa niin kutsutuilla 5-ASA-valmisteilla ja tulehdusta estävällä lääkehoidolla, jolla ei ole kortisonin haittavaikutuksia.

Lääkehoidosta apua tulehduksellisiin suolisairauteen

Yhä suurempi määrä potilaita tarvitsee hyvän hoitovasteen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi biologisia lääkkeitä.

– Uudet lääkkeet ovat tehostaneet limakalvomuutosten paranemista, mutta valitettavasti saavutettu hoitovaste voidaan ajan myötä menettää. Silti varhaisessa vaiheessa aloitettujen biologisten hoitojen myötä leikkausten ja sairaalahoidon tarve ovat vähentyneet niin haavaisessa paksusuolitulehduksessa kuin Crohnin taudissa.

Nuorelle ja aikuisellekin saattaa olla järkytys sairastua elämänlaatua huonontavaan ja parantumattomaan sairauteen, joka edellyttää elinikäistä hoitoa ja seurantaa.

– Lääkehoidon tavoite on muuttunut oireiden hoidosta limakalvon parantamiseen ja komplikaatioiden estoon. Limakalvon paranemisen on osoitettu vähentävän leikkauksia ja sairaalahoitoja.

Tavoitteena on tulehduksen sammuttaminen estämällä suolen tai sen liitännäissairauksien komplikaatioiden ja samalla sydän- ja verisuonisairauksien syntymistä. Tämä edellyttää terveellisen ravinnon ja elämäntapojen lisäksi pysyvää suun kautta, peräsuoleen tai ihon alle ja suoneen annosteltavaa lääkehoitoa.

Seurannan tarkoituksena on varmistaa hyvän hoitovasteen pysyminen laboratoriotestein, tähystyksin ja muiden tutkimusten avulla.

– Pääosa potilaista toipuu lääkityksen turvin toiminta- ja työkykyiseksi, Väänänen lisää.

Next article