Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Tavallista elämää avanneleikkauksen jälkeen
Avanne

Tavallista elämää avanneleikkauksen jälkeen

matti-tenhunen-avanneleikkaus
matti-tenhunen-avanneleikkaus
Kuva: Hanna-Sisko Ojala

Matti Tenhunen on elänyt avanteen kanssa 24 vuotta ja tietää, että itselle sopiva avannetuote vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi.

Jos avanneleikatulla ei ole sopivaa avannetuotetta käytössään, kotoa poistuminen on hankalaa tai jopa mahdotonta.

– Se rajoittaa merkittävästi, kun joutuu pelkäämään ohivuotoja tai avannesidoksen irtoamista. Elämä on silloin yhtä rajoittunutta kuin se oli ennen leikkausta, Matti Tenhunen sanoo.

Ottaessaan vuonna 2018 käyttöönsä Coloplastin Sensura Mio Concave avannesidoksen, Tenhusta jännitti, miten tuote sopii. Muutaman viikon kokeilujakson jälkeen mies havaitsi sen sopivan hänen iän myötä pyöristyneeseen vatsan muotoon hyvin.

Tenhusella käytössä oleva avannesidos on suunniteltu erityisesti henkilöille, joiden avannealue on kohollaan ulospäin. Tuotteen pohjalevy on kaareva, joka kiinnittyy tiiviisti.

– Pohjalevyn aukon on sovittava yhteen avanteen kanssa, ja pohjalevyn kiinnitys on tehtävä huolellisesti painellen.

Tenhunen on matkustanut avanteen kanssa Thaimaata myöten ja kertoo, että hänen käyttämänsä tuotteen pohjalevyn vaihtaminen on helppoa matkaolosuhteissa.

– Lisäksi Sensura Mio Concaveen saa pienempiä pusseja, joita käytän silloin kun käyn uimahallissa.

Sensura Mio Concave avannesidoksen käyttäjille on saatavilla myös kotijakelupalvelu osassa kunnissa. Tenhusen mukaan jakelupalvelun kätevyydestä on puhuttu paljon avanneleikattujen kerhoilloissa.

– Maaseudulla asuville ja ikääntyneille ihmisille kotijakelupalvelu on vielä suuremmassa arvossa. Ei tarvitse kuin laittaa tilaus sähköpostitse tai soittaa, ja tuotteet tuodaan kotiin.

Tenhunen on käyttänyt muitakin Coloplastin tuotteiden käyttäjille kuuluvia maksuttomia palveluita. Coloplast Tuki -palveluun sisältyy esimerkiksi Avannetesti, jonka avulla voi seurata oman avanteen tilaa.

– Jos on esimerkiksi iho-ongelmia, niin Avannetestistä voi etsiä ratkaisuja kuvien avulla tai ottaa suoraan yhteyttä asiakaspalveluun, josta saa henkilökohtaisia neuvoja. Minun ei ole tarvinnut, mutta on hyvä, että palvelu on olemassa, Tenhunen selventää.

Coloplast Tuki -palvelun yhtenä tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa ja tukea avanneleikatun arkeen. Tenhunen pitää tiedon jakamista tärkeänä ja tapaa itsekin avanneleikkaukseen meneviä ja niissä juuri olleita ihmisiä.

– Nyt olen eläkkeellä jo, mutta työskentelin korimekaanikkona 16 vuotta avanteen kanssa. On hyvä, että leikkaukseen menevät ihmiset kuulevat, kuinka avanteen kanssa voi elää ihan tavallista elämää, Tenhunen sanoo.

Next article