Etusivu » Vatsa ja suolisto » Sairauteen liittyvien kokemusten jakaminen auttaa jaksamaan
Crohnin tauti

Sairauteen liittyvien kokemusten jakaminen auttaa jaksamaan

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvän tiedon lisääntyminen auttaa myös muita ihmisiä ymmärtämään ja tukemaan sairastuneita paremmin. Kuvat: Pexels ja Getty images

Ulla Suvanto

toiminnanjohtaja, IBD ja muut suolistosairaudet ry

IBD:tä eli tulehduksellista suolistosairautta, joihin lukeutuvat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, sairastaa yli 55 000 suomalaista.

Vuosittain IBD-diagnooseja tehdään noin 2 000, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut kahden vuosikymmenen aikana. Oireita ovat muun muassa ripuli, veriripuli, vatsakivut, väsymys, laihtuminen ja ajoittainen kuumeilu. IBD:n syytä ei vielä tunneta, mutta koska IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, on syitä etsitty muun muassa ruokavaliosta, antibioottien käytöstä sekä hygieniatasosta.

Etenkin nuorille IBD-diagnoosi voi olla kova paikka.

Tulehduksellisen suolistosairauden kanssa ei ole aina helppo elää, sillä sairaus saattaa olla hyvin aaltoileva ja sen kulkua on vaikea ennakoida. Oireiden vaihtelevuus ja ennakoimattomuus voivat aiheuttaa herkästi masennusta ja muita psyykkisiä oireita. Myös tieto siitä, että sairaus on matkassa koko elämän, saattaa masentaa monia erityisesti sairauden alkuvaiheessa. Tästä syystä olisikin tärkeää, että IBD:n hoidossa huomioitaisiin kokonaisvaltaisuus ja hoitohenkilökunta muistaisi myös kysyä potilaan yleistä vointia.

Avointa puhetta ilman painostusta

IBD:n kaltaisesta intiimistä sairaudesta ja sen oireista voi olla vaikeaa puhua ystäville, kollegoille tai jopa perheenjäsenille. Moni vaikeneekin sairaudestaan, vaikka kohtalotovereita on Suomessakin yhä enemmän. Etenkin nuorille IBD-diagnoosi voi olla kova paikka. Yleisestikin pitkäaikaisen sairauden hyväksyminen osaksi omaa elämää on pitkä prosessi ja siitä puhuminen saattaa olla vaikeaa. 

Sosiaalisen median myötä yhä useampi on rohkaistunut jakamaan oman tarinansa ja kertomaan arjestaan sairauden kanssa. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvän tiedon lisääntyminen auttaa myös muita ihmisiä ymmärtämään ja tukemaan sairastuneita paremmin. Siksi onkin tärkeää, että IBD:stä puhutaan avoimesti – muistaen kuitenkin, että jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan haluaa kertoa eri tilanteissa.

IBD yleistyy, ja yhä useampi elää sairauden kanssa nuoresta asti. Sairastuneiden työ- ja toimintakyvyn sekä hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että diagnoosit saadaan nopeasti ja sairauden hoito voidaan aloittaa varhaisessa vaiheessa. Hyvän, oikea-aikaisen hoidon avulla suurin osa IBD:tä sairastavista pystyy elämään melko normaalia elämää.

Next article