Etusivu » Vatsa ja suolisto » Refluksi vei Virpi Kätkän äänen
Refluksitauti

Refluksi vei Virpi Kätkän äänen

laulaja-virpi-katka-catcat-selviytyjat-refluksi
laulaja-virpi-katka-catcat-selviytyjat-refluksi
Refluksi on yleistynyt vaiva, joka aiheuttaa polttavan tunteen rintaan. Vaivalle altistavat muun muassa rasvaisten ja voimakkaasti maustettujen ruokien syöminen. Kuvat: Pexels ja oma arkisto

Yleistynyt refluksitauti korjautuu yleensä ruokavaliolla ja lääkityksellä.

Peruspositiivinen laulaja Virpi Kätkä on pysynyt sinnikkäästi tanssikansan suosiossa jo 30 vuoden ajan. Laulajan uraan on mahtunut myös Euroviisuosallistuminen CatCat-duossa siskonsa Katjan kanssa vuonna 1994, ja matka on jatkunut siitä lähtien näihin päiviin asti.

Kuluvan vuoden keväällä keikkakalenteri kuitenkin tyhjeni. Syynä oli tietysti korona, mutta myös toinen, henkilökohtaisempi syy.

– Ruokatottumukseni ovat olleet aina melko huonot, joten minulla on ollut usein ruoansulatusvaivoja ja närästystä. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että minulle tulisi refluksi. Viime talvena oli sitten pakko pysähtyä, kertoo Kätkä.

– Tilanne paheni Filippiinien viidakossa tehtyjen Selviytyjät-kuvausten jälkeen. Olin kuukauden kestävien kuvausten ajan unelmoinut kaikenlaisista herkuista, joita söisin päästyäni takaisin viidakosta. Palattuani resort-alueelle söin hartaasti tarjolla olleita pizzoja ja tulisia kastikkeita, joista sain kambylobakteerin. Jokainen kambylobakteerista kärsinyt tietää, että se voi aiheuttaa viikkojen pahoinvoinnin: ruoka ei pysynyt sisällä vielä kotimaassakaan enkä voinut ottaa vaivoihin antibiootteja, sillä tulehdusarvoni olivat niin korkeat. Ja sen seurauksena sain sitten refluksin.

Refluksi on yleistynyt vaiva, joka aiheuttaa kivuliaan, polttavan tunteen rintaan. Refluksille altistavat erityisesti ylipaino, rasvaisten ja voimakkaasti maustettujen ruokien syöminen ja tupakointi. Tärkein hoitomuoto on elämäntapojen tarkistaminen ja ruokavalion muokkaaminen kevyemmäksi. Vaikeammissa tapauksissa vaivaa hoidetaan lääkkeillä ja viime kädessä leikkauksella.

Laulajalle refluksi on kohtalokkaampi vaiva kuin monelle muulle, koska se vaikuttaa myös ääneen.

– Oli katkeraa huomata, että menetin lauluääneni, Kätkä tunnustaa.

– Alkuvuodesta lauluääntä ei tullut pihaustakaan, vaikka puheääni toimi hyvin. Sain vahvat lääkkeet sekä uudet ruoka- ja elämäntapaohjeet. Samaan aikaan maaliskuussa alkoivat myös koronarajoitukset ja niistä johtuneen pitkän keikkatauon ansiosta ääneni sai levätä.

– Kesäkuussa seurantakäynnillä äänihuulissani oli tapahtunut jo parannusta. Nyt lauluääntä jo sentään tulee, mutta vieläkään se ei tule helposti vaan joudun puristamaan sitä.

Äänen toipuminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.

– Olen tehnyt laulukeikkoja juhannuksesta asti, mutta syön edelleen maksimiannoksen vahvoja refluksilääkkeitä ja noudatan tiukasti ruokaohjeita. Mutta ohjeita seuraamalla tästäkin kyllä selviää, sanoo Kätkä.

Next article