Helikobakteeri on syy moniin vaikeisiin vatsasairauksiin: mahahaavoihin ja -tulehduksiin, kuten vatsakatarriin. Vakavin on mahalaukun syöpä.
Viime vuosina lääketieteessä painopiste on siirtynyt kehittyneissä maissa mahalaukun syövästä paksusuolensyöpään, jonka ilmaantuvuus on viime vuosina lisääntynyt, kun sen sijaan mahalaukun syövän ilmaantuvuus on laskenut.
Helikobakteerin keksimisen jälkeen vuonna 1982 on löydetty myös keino helikobakteerin poistamiseksi elimistöstä antibioottien ja lääkeaineiden yhdistelmällä. Tämä on johtanut muun muassa mahahaavan ja pohjukaissuolen haavataudin huomattavaan vähentymiseen.
– Tutkimusten perusteella helikobakteeri-infektio on häviämässä yhteiskunnastamme rajulla vauhdilla elintason kohoamisen myötä. Tämä on johtanut myös mahalaukun syövän merkittävään laskuun. Joitakin vuosikymmeniä sitten mahalaukun syöpä oli yleisimpiä syöpiä Suomessa. Nyt uusia syöpätapauksia ilmaantuu noin 700 vuodessa, kertoo professori Pentti Sipponen.
Syövän ilmaantuvuuden laskusta huolimatta mahalaukun tähystyksiä tehdään Suomessa edelleen paljon, vaikka yhä useammin oireiden syy löytyy lopulta muualta kuin mahalaukusta, usein paksusuolesta.
– Kun mahalaukun tähystyksellä ei löydetä mitään syytä oireisiin, viivästyy esimerkiksi paksusuolensyövän diagnoosi turhaan. Tähystyksiä pitäisikin tehdä entistä useammin paksusuoleen, jolloin paksusuolen syöpä tai sen esiasteet voitaisiin löytää ajoissa, huomauttaa Sipponen.
Sipponen kertoo yksinkertaisesta ja luotettavasta GastroPanel-veritestistä, jonka perusteella helikobakteeri ja mahainfektiot voidaan löytää helposti ja kustannustehokkaasti. Testi myös paljastaa, missä kunnossa mahalaukku on, ja antaa siten viitteitä mitkä jatkotutkimukset ovat tärkeimmät ja mitkä eivät.
Hapoton mahalaukku estää B12-vitamiinin imeytymisen
Helikobakteeri-infektio johtaa helposti mahalaukun limakalvon surkastumiseen, jolloin mahahapon erittäminen heikkenee. Mahahappo, ja samoista happosoluista erittyvä ”sisäinen tekijä”, on erittäin tärkeää ihmisen terveyden kannalta, muun muassa B12-vitamiinin imeytymisessä.
– Jos potilaalla on pitkälle edennyt ”hapoton maha”, suun kautta saatu B12-vitamiini ei imeydy elimistöön. B12-vitamiinin puute kehittyy silloin vuosien varrella vääjäämättä – huolimatta siitä, kuinka ”terveellisesti” syö. Pitkään jatkuvasta puutoksesta saattaa aiheutua vaikeita kognitiivisia ja neurologisia oireita ja sairauksia, sekä lopulta vaikea anemia, Sipponen kertoo.
Samanlainen imeytymishäiriön vaara koskee myös monia muita tärkeitä hivenalkuaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.
– GastroPanel verikokeen avulla voidaan B12-vitamiinin puutoksen vaaraan puuttua ajoissa oikealla tavalla, jos tarvetta on. Muutaman kuukauden välein annettava vitamiiniruiske ehkäisee vitamiinin puutoksen näissä tapauksissa, kertoo Sipponen.
– Sattumanvarainen vitamiinipillereiden syönti ei näillä ihmisillä auta – syöty vitamiini ei imeydy!