
Anu Pekkonen
yrittäjä, fytonomi
Fermentointi eli hapattaminen muuntaa soijan hyödylliset yhdisteet elimistölle tehokkaampaan muotoon, mikä lisää solujen suojaa. Fermentoitu soija on myös hyödyksi suolistomikrobistolle.
Soijapapu on yksi maailman viljellyimmistä kasveista, jonka monipuolinen ravintokoostumus tekee siitä kiinnostavan osan ruokavaliota. Viime vuosikymmeninä erityistä huomiota ovat saaneet soijan sisältämät isoflavonit.
– Isoflavonit ovat kasvien tuottamia yhdisteitä, jotka voivat sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja siten vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi vaihdevuosioireisiin, yrittäjä ja fytonomi Anu Pekkonen sanoo.
Kun soija fermentoidaan, nämä yhdisteet muuttuvat paremmin imeytyvään muotoon ja niiden kyky toimia antioksidantteina eli hapetusstressiä torjuvina yhdisteinä kasvaa.
– Juuri hapetusstressin on todettu olevan monien pitkäaikaissairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen taustalla, Pekkonen jatkaa.
Fermentoidun soijan toinen tärkeä bioaktiivisten aineiden ryhmä ovat peptidit, jotka Pekkosen mukaan voivat vaikuttaa muun muassa verenpaineeseen, tulehduksiin ja verisuonten terveyteen sekä jopa auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä.
Fermentointi tekee soijasta vatsaystävällistä ja ihanteellista ruokaa suolistolle
Aasiassa soijaa on perinteisesti nautittu hapatettuna – esimerkiksi japanilainen miso tai indonesialainen tempeh ovat fermentoituja soijaruokia. Fermentointi tekee soijasta vatsaystävällisempää, kun kasvien suoja-aineet pilkkoutuvat helpommin sulavaan muotoon.
Fermentoitu soija sisältää monipuolisesti maitohappobakteereja, entsyymejä ja muita suolistolle tärkeitä ravinteita, joilla on suotuisa, symbioottinen vaikutus suolistomikrobistoon, Pekkonen kertoo. Tutkimusten mukaan fermentoitu soija voi auttaa edistämään suolistobakteeriston monimuotoisuutta ja hyvien ja haitallisten mikrobien suhdetta. Tämä on tärkeää, sillä suolistomikrobien epätasapaino voi altistaa monille sairauksille.
Pekkonen kuvailee fermentoitujen soijatuotteiden sopivan hyvin osaksi kasvispainotteista ruokavaliota.
– Erityisen hyödyllisiä ne ovat henkilöille, jotka haluavat tukea suolistonsa hyvinvointia ja etsiä keinoja ehkäistä pitkäaikaissairauksia.
Ravitse suolistomikrobistoasi luonnollisesti!
Uusi soijaan pohjautuva maitohappobakteerivalmiste!