Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Avanne helpotti Sauli Suomisen, 43, elämää
Avanne

Avanne helpotti Sauli Suomisen, 43, elämää

Sauli Suominen
Sauli Suominen
Kuva: Suvi Elo

Sauli Suomiselle, asennettiin avanne vuoden 2014 joulukuussa 15 vuoden ulostusvaikeuksien jälkeen. Radikaali toimenpide poisti kivut ja lisäsi elämänlaatua, mutta sopeutuminen vei aikaa.

Peräpukamista alkaneet ulostusvaikeudet äityivät vuosien varrella invalidisoivaksi sairaudeksi.

– Sairastin ulostamisvaikeusoireyhtymää, ja vuosien ajan ulostamiseni oli vaikeaa ja kivuliasta. Ulosteen saaminen ulos kesti tunnista kahteen tuntiin, ja kun näitä sessioita oli vuorokaudessa kahdesta neljään, ulostamisesta tuli minulle invalidisoiva sairaus, Suominen kuvailee.

Päätös avanteesta tehtiin, kun muut keinot oli käytetty.

– Ajatus avanteesta oli muhinut päässäni jo pitkään ennen toimenpidettä. Luulin olevani psykiatrisen alan ammattilaisena niin valmistautunut asiaan, että sopeutuminen sujuisi tuosta vaan. Kun toimenpide lopulta tehtiin, sen vaikutukset elämään kuitenkin yllättivät.

Nyt kokemuksesta Suominen toivoo, että olisi antanut itsellensä aikaa sopeutua.

– Minulla oli alkuun kova näyttämisen halu itselleni. Halusin osoittaa, ettei avanne haittaa elämääni. Palasin töihin sairaalaan aivan liian aikaisin, ja jo kahden päivän päästä toimenpiteestä olin uima-altaassa, hengenpelastuskouluttajanakin vaikuttava mies muistelee.

Totuttelusta sopeutumiseen

Vaikka Suominen palasi nopeasti arkeen, totuttelu uuteen tilanteeseen otti aikaa.

– Erityisesti uima-altaassa hengenpelastuskoulutuksissa ihmisten katseet satuttivat ja hävettivät. Kesti aikansa, ennen kuin opin pukeutumaan niin, ettei avanne pullota ja kerää huomiota.

– Piti myös pohtia, miten kerron ihmisille asiasta. Mitä sanon, kun ilmaa tulee vatsaan ja pieru tulee avanteesta. Tällaiset kysymykset hävettivät ja ahdistivat, mies muistelee.

Oikeiden apuvälineiden löytyminen helpotti arkea.

– Tarvikkeet ovat avanteen kanssa merkittävässä roolissa. Alkuun arkeani hankaloitti ulosteen valuminen avanteen pohjalevyn ja ihon väliin, kunnes puoli vuotta avanteen asentamisesta markkinoille tuli uusi tuote, joka ratkaisi ongelmani, Suominen kiittelee.

Vähitellen elämä avanteen kanssa rutinoitui, ja mies pääsi nauttimaan lisääntyneestä elämänlaadusta.

– Tiesin jatkuvasti, että päätös oli oikea.  Arki on helpottunut, vaikka kipuja vielä onkin. Matkan varrella olen saanut valtavasti tukea ja kannustavaa tietoa avannetuotteita valmistavien yritysten asiantuntijoilta, mikä on yritysmaailmassa harvinaisempaa, Suominen sanoo kiitollisena.

– Vertaistuki ja kontakti avannehoitajaan ovat keventäneet taakkaa vaikeina hetkinä, mies lisää, ja rohkaisee vertaisiaan hakeutumaan aktiivisesti kontaktiin samassa tilanteessa olevien kanssa.

Next article