Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » 70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään
Erityisruokavaliot

70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään

gluteeniton ruokavalio
gluteeniton ruokavalio
Gluteeniton ruokavalio ei ole täysin viljaton. Kuva: Unsplash

Keliakia tulee diagnosoida ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista, sillä muuten taudin havaitseminen vaikeutuu merkittävästi. 

Minkälainen sairaus keliakia on?

Keliakia on autoimmuunisairaus. Keliakiaan voi sairastua vain henkilöt, joilla on siihen perinnöllinen alttius. Suomessa tällainen geeniperimä on noin 40 prosentilla väestöstä, mutta vain kaksi prosenttia sairastuu. Keliakia on diagnosoitu noin  43 000 suomalaisella eli yli 70 000 sairastaa sitä tietämättään. 

Mitä tarkoittaa gluteeniton ruokavalio?

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin varastoproteiini. Gluteenittomasta ruokavaliosta poistetaan nämä viljat ja niistä valmistetut raaka-aineet. Gluteeniton ruokavalio ei kuitenkaan ole täysin viljaton: esimerkiksi gluteenitonta vehnä- ja ohratärkkelystä sekä gluteenitonta ohramallasuutetta voi käyttää. Tuote on gluteeniton, kun siinä on gluteenia alle 20 mg/kilo. 

Miten keliakia diagnosoidaan?

Mikäli gluteeniton ruokavalio on aloitettu ja sitä on jatkettu yli neljä viikkoa, keliakiavasta-aineet veressä laskevat eikä diagnoosia voi tehdä tai se vaikeutuu merkittävästi. Keliakia voidaan nykyään 40 % tapauksista todeta pelkän verikokeen avulla. Lopuille tehdään myös ohutsuolen tähystys ja otetaan koepala.

Minkälaisia gluteenittomat tuotteet ovat?

Lähes kaikki gluteenittomat tuotteet ovat nykyään hyvänmakuisia. Kilpailu on kovaa, ja markkinoille tulee koko ajan uusia tuotteita. Tuotteiden pitää nykyään myös näyttää hyvältä, jotta ne pärjäävät kilpailussa.

Artikkeliin haastattelun antoi Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén. 

Next article