Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Omahoitomalli vapauttaa asiakkaiden aikaa
Omahoito

Omahoitomalli vapauttaa asiakkaiden aikaa

Kotona tehtävät mittaukset mahdollistavat arvojen seurannan joustavasti.

Perinteisesti varfariinia käyttäneet asiakkaat ovat käyneet INR-hoitajan vastaanotolla tarkastuttamassa INR-arvonsa sekä kuulemassa oikean varfariiniannostuksensa. Kun mittaukset voi tehdä kotona, säästetään sekä asiakkaan että hoitohenkilökunnan aikaa.

– Olemme käyttäneet Marevan-asiakkaiden etämonitorointilaitteita jo jonkin aikaa. Nyt Sitran uuden osarahoittaman hankkeen kautta olemme hankkineet lisää laitteita Oulunkaaren kuntayhtymälle. Digitaalinen hoitoprosessi on oivallinen tapa hoitaa asioita pitkien välimatkojen alueella. Jos asiakas joutuu olemaan verikokeiden takia useamman tunnin poissa töistä, se on arvokasta aikaa työnantajan näkökulmasta. Lisäksi on ympäristöteko, kun ei tarvitse ajella autolla terveysasemalle ja takaisin niissä tilanteissa, missä asioiden hoitaminen etänä on mahdollista, Oulunkaaren kuntayhtymän vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen toteaa.

Pilotissa on noin seitsemänkymmentä asiakasta, jotka INR-hoitajat valitsivat. Asiakkaat opastettiin näytteenottoon ja puhelimen sovelluksen käyttöön.

– Sekä asiakkaat että hoitajat ovat ottaneet etämonitoroinnin hyvin vastaan. Meillä on myös jonkin verran astmapotilaiden PEF-etämittausta. Logiikka on sama, tulokset tallentuvat suoraan järjestelmään ja hoitaja näkee ne sovelluksesta, Väisänen kertoo.

Sitoutuminen parantaa hoitotasapainoa

Tavoitteena on mahdollisimman hyvä hoitotasapaino.

– Meillä oli ajatuksena ottaa pilottiin mukaan eri-ikäisiä potilaita. Osa asiakkaista opastetaan omatoimisen vieritutkimuslaitteistolla tehtävän mittauksen lisäksi myös määrittämään oma Marevan-annos. Kun asiakas voi itse määritellä Marevan-annostuksensa, se lisää sitoutumista ja parantaa tutkitusti hoitotasapainoa. Monet asiat, kuten syöminen vaikuttavat tarvittavan lääkeannoksen määrään. Voi esimerkiksi miettiä missä vaiheessa ja miten paljon syö vihreitä lehtikasviksia, jotta K-vitamiinien saanti pysyisi mahdollisimman tasaisena. Myös mahdollinen muun käytettävän lääkityksen muuttuminen on otettava huomioon Marevan-annosta määritettäessä, Väisänen sanoo.

Jatkossa ihmisten terveydentilaa seurataan yhä useammin osana normaalia arkea. Kotona tehtävät mittaukset mahdollistavat arvojen seurannan joustavasti. Esimerkiksi verenpainearvot terveysasemalla mitattuna eivät aina vastaa normaalia painetasoa. Omahoitomalli johtaa hyvään hoitotasapainoon.

– Laitteet ja sovellukset kehittyvät entistä helppokäyttöisemmiksi ja kustannukset laskevat käytön lisääntyessä. Etämonitoroinnissa on monia hyviä puolia terveyshyötyjen lisäksi, summaa Väisänen.

Next article