Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Myös esihenkilöt tarvitsevat aikaa huolehtia työntekijöistään
SOTE

Myös esihenkilöt tarvitsevat aikaa huolehtia työntekijöistään

esihenkilöt
esihenkilöt
Esihenkilön pitää ottaa koppia hyvin varhaisessa vaiheessa, tarvitaan tietämystä ja osaamista, miten ketäkin tiimiläistä tulisi liidata eteenpäin. Kuva: Getty Images

Sote-alalle tarvitaan seuraavan viidentoista vuoden aikana 200 000 uutta työntekijää. Z- ja Y-sukupolvet tulevat haastamaan nykyiset johtamiskäytänteet, sillä he odottavat uudenlaisia, osallistavampia toimintamalleja.

– Nuoret hoitajat arvostavat vapautta sekä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. He vaativat johtajilta eri asioita kuin kokeneemmat ammattilaiset. Samaan aikaan yhä useampi eläkeläinen tekee keikkaa. Ihmiset ovat erilaisia ja arvostavat eri asioita, mutta kaikilla on oltava yhteiset ohjeet ja säännöt. Tämä tuo haasteita esihenkilöille, terveydenhoitaja (YAMK) Heidi Junikka toteaa.

Vuonna 2020 julkaistun sairaanhoitajabarometrin mukaan alle 35-vuotiaat suhtautuvat kriittisimmin sekä alan tilanteeseen että toimintatapoihin. Kiire vaikuttaa kaikkien ikäluokkien työssä viihtymiseen.

– Esihenkilöiden kiire ja näkymättömyys huomataan. Jos esihenkilö ei ole mukana tiimin arjessa, tulee helposti tunne, että työntekijä on heitteillä, oman onnensa nojassa tai kollegan varassa. Nuoret voivat miettiä vielä valmistumisensa kynnyksellä haluaako tehdä tätä työtä. Esihenkilön pitää ottaa koppia hyvin varhaisessa vaiheessa, tarvitaan tietämystä ja osaamista, miten ketäkin tiimiläistä tulisi liidata eteenpäin. Esihenkilöllä tulisi olla aikaa ja kiinnostusta tutustua tiimiläisiin, jotta syntyy välittävä ilmapiiri, Junikka huomauttaa.

Kiire tappaa työn ilon

– Pääsääntöisesti hoitoalan ihmiset ottavat vastaan kaikki työt jotka annetaan. Mutta on oltava sekä riittävät resurssit, aikaa että työkaluja asioiden hoitamiseen kunnolla, ei vain lisätä töitä entisten päälle. Uuteen työhön siirryttäessä työhyvinvoinnin pohja luodaan riittävällä perehdytyksellä. Nuoremmat tarvitsevat perehdyttämistä, vaikka vaihtaisivat vain osastoa. Jos hoitoalan kokemusta on enemmän, mukana kulkee paljon niin sanottua hiljaista tietoa mitä työntekijä voi hyödyntää, Junikka muistuttaa.

Yhä useampi sote-alan ammattilainen on pyytänyt Valviralta ammattioikeuksiensa tai ammattinimikkeen käyttöoikeuksiensa poistamista.

– Jos tämä juna jatkaa kulkuaan, tekijöitä ei kohta ole. Muutos on tehtävä todella pikaisesti ja siitä on viestittävä näkyvästi, painottaa Junikka.

Next article