Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Leikkauksen aikainen 3D-kuvantaminen lisää tehokkuutta ja turvallisuutta
Terveysteknologia

Leikkauksen aikainen 3D-kuvantaminen lisää tehokkuutta ja turvallisuutta

Kuvantaminen parantaa potilasturvallisuutta, sillä jokaisen potilaan ruumiinrakenne on erilainen. Kuva: Getty Images

Jussi Antinheimo

neurokirurgi, erikoistunut selkäkirurgiaan, HUS

Kuvantamista ja navigaatiota on käytetty kirurgiassa yli kaksi vuosikymmentä. Intraoperatiivinen eli leikkauksen aikainen 3D-kuvantaminen tuo kirurgille uusia tehokkaita työkaluja.

– Intraoperatiivista 3D-kuvantamista käytetään muun muassa neuro- ja selkäkirurgiassa. Hoidonaikaisella kuvantamisella voidaan vähentää asennonmuutoksista aiheutuvia epätarkkuuksia kuvissa. Kuvat siirretään navigaattoriin, joka näyttää, missä kuvan anatomiset paikat ovat potilaassa. Tällöin tiedetään myös, missä kohtaa instrumentti on kameraan ja potilaaseen nähden. Leikkaussalissa otettu 3D-kuva on hyvin tarkka, kertoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, selkäkirurgiaan erikoistunut neurokirurgi Jussi Antinheimo.

Kuvantaminen parantaa potilasturvallisuutta, sillä jokaisen potilaan ruumiinrakenne on erilainen. Verrattuna ennen leikkausta otettuihin kuviin, intraoperatiivisen kuvantamisen hyödyt ovat siinä, että kuvat vastaavat leikattavan potilaan asentoa leikkaushetkellä. 3D-kuva leikattavasta alueesta vähentää itse leikkauksessa vastaan tulevia yllätyksiä.

– Navigointi on olennainen osa leikkausta, jonka avulla nähdään, missä anatomiset rakenteet sijaitsevat potilaassa. Väärään paikkaan mennyt ruuvi voi aiheuttaa pysyvän hermovaurion. Leikkauksen aikana tai sen jälkeen jo leikkaussalissa voidaan tehdä uusi kuvaus ja varmistaa, että potilaaseen asetetut implantit ovat oikeassa paikassa. Tämä vähentää uusintaleikkausten määrää ja kustannuksia, muistuttaa Antinheimo.

Uusintaleikkaukset kuormittavat sekä potilasta että terveydenhuoltoa

Intraoperatiivinen 3D-kuvantaminen on ollut Töölön sairaalassa käytössä vuodesta 2016 saakka, ja se on käytössä kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa.

– Lääkintävahtimestari tekee kuvauksen leikkauksen alkuvaiheessa, jonka jälkeen hän vapautuu muihin saleihin. Tämä tehostaa henkilökunnan käyttöä, Antinheimo kertoo.

Ala kehittyy nopeasti ja laitteet ovat yhä tarkempia. Varsinkin isoissa selkäkirurgian ja ortopedian leikkauksissa leikkauksenaikainen kuvantaminen tekee operaatioista turvallisempia ja vähentää uusintaleikkausten tarvetta.

Leikkauksia mullistavaa teknologiaa

Next article