Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Diabeteksen hyvä hoito on kokonaisvaltaista
Diabeteksen hoito

Diabeteksen hyvä hoito on kokonaisvaltaista

diabetes
diabetes
Teknologiassa on otettu todella isoja kehitysaskeleita, sanoo Laine. Kuva: Pexels

Merja Laine

lääkärineuvoston puheenjohtaja, Diabetesliitto, dosentti

Arviolta puolella miljoonalla suomalaisella on diabetes. Heistä jopa kaksisataatuhatta voi sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

– On tärkeää löytää nämä ihmiset taudin varhaisessa vaiheessa. Hyvän hoidon tavoitteena on hyvä elämänlaatu ilman oireita tai liitännäissairauksia. Vaikka kaikkiin riskitekijöihin ei voi itse vaikuttaa, jokainen voi vaikuttaa terveyteensä omilla, hyvillä elintavoillaan, toteaa Diabetesliiton lääkärineuvoston puheenjohtaja, dosentti Merja Laine.

Teknologia tukee hoitoa

– Monella elämänlaatu on parantunut, kun verensokerin voi tarkistaa skannaamalla sensoria eikä sormenpäämittauksia tarvita. Sensoreihin voi asettaa hälytysrajoja, jotka helpottavat erityisesti lapsiperheiden öitä. Teknologian kehitys mahdollistaa myös verensokeriarvojen seurannan etänä, esimerkiksi vanhemmat voivat seurata kännykällä päivähoidossa olevan lapsen verensokeriarvoja. Teknologiassa on otettu todella isoja kehitysaskeleita, sanoo Laine.

Edistyneet insuliinipumput säätelevät automaattisesti insuliinin annostelua ja korjaavat korkeita arvoja tarpeen mukaan suojaten samalla matalilta sokereilta.

Yksi diabeteksen hoidon avaintekijöistä on hyvä hoitosuhde. Pysyvä hoitotiimi on tärkeää sekä potilaan että diabeteslääkärin ja -hoitajan kannalta. Vaikka nykytekniikka mahdollistaa etävastaanotoilla ihon ja haavojen tarkastelun, aistinvarainen arviointi ei onnistu etänä. Etävastaanotot ovat tehokkaampia, kun on ensin luotu luottamuksellinen hoitosuhde kasvokkain.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Hyvin hoidetuilla hampailla on suotuisa vaikutus sokeritasapainoon. Diabeetikoilla esiintyy usein vakavaa parodontiittia, siksi säännölliset suun terveyden tarkastukset ovat tärkeitä.

Myös suoliston merkityksestä on paljon tutkimustuloksia. Riittävä kuitujen saanti auttaa muokkaamaan suoliston mikrobiflooraa suotuisaan suuntaan. Diabeteksen hoitoon ja painonhallintaan soveltuvia uusia lääkkeitä, erityisesti suolistohormonin johdoksia, tutkitaan paljon.

– Terveellinen ruokavalio, riittävä liikuntaa ja hyvä yöuni kuulostavat paperilla yksinkertaiselta, mutta omia elintapoja on vaikea muuttaa. On mielenkiintoista pohtia potilaan kanssa, mikä on juuri hänelle paras ja luontainen tapa liikkua ja syödä, jotta elintapojen muutokset jäävät pysyväksi. Tärkeää on, että jokainen kokee elämän elämisen arvoiseksi, Laine painottaa.

Next article