Potilaiden nostaminen manuaalisesti lisää potilasriskejä ja hoitohenkilökunnan fyysistä kuormitusta. Apuvälineiden käyttö on paikallaan.
Asiantuntija Leena Tamminen-Peter on sitä mieltä, että vanhusten hoitotyössä potilaita nostetaan ja siirretään liian usein ilman apuvälineitä.
– Vääränlaiset nostot passivoivat, eivätkä kuntouta potilaita. Putoamisen ja potilaan vahingoittumisen riskikin lisääntyy jos potilasta nostaa hoitaja, joka ylikuormittuu fyysisesti.
Muutosta tarvitaan
Tamminen-Peter on sitä mieltä, että hoitohenkilöstöä kouluttavien oppilaitoksien opetussisältöön tulisi sisältyä Potilassiirtojen Ergonomiakortti®-opintokokonaisuus.
– Se luo perustan, joka turvaa käytännön työssä potilaan ja hoitohenkilökunnan turvallisuuden sekä potilaiden kuntouttavan työotteen. Tarvittava muutos saadaan parhaiten aikaan jos työpaikoillakin otetaan uudet työtavat käyttöön.
Apuvälineet käyttöön!
Apuvälineissä on tapahtunut kehitystä ja tarjolla on runsaasti potilaiden nostamista ja siirtämistä helpottavia nostimia.
– Kattonostimien lisäksi on olemassa ns. aktiivinostimia, joiden avulla potilas voi seistä jalkojen päällä huomattavasti pidempään verrattuna siihen, että hänet nostetaan nopeasti ylös. Aktiivinostimen avulla potilaan nostamista voi avustaa rauhallisesti, eikä hoitajan tarvitse käyttää voimaa.
Vuodesiirtoihin on puolestaan kehitetty liukumateriaaleja, joiden avulla potilaan asennon vaihtaminen sujuu huomattavasti helpommin ja kevyemmin.