Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Anna Giss: Kivun kanssa kellon ympäri
Krooninen kipu

Anna Giss: Kivun kanssa kellon ympäri

Anna Giss
Anna Giss
Kuva: Matti Härö

Tamperelainen Anna Giss, 30, sairastaa neljää kroonista kipuoireyhtymää. Kipu vaikuttaa häneen päivin ja öin, ja on tehnyt hänestä vaikeasti vammaisen.

Valoa arkeen tuovat kokemuskouluttajuus, vertaistuki ja sen parista löytynyt paras ystävä.

– Oma jaksamiseni on todellisuudessa erittäin vähissä, vaikka ulkoisesta olemuksestani ja käytöksestäni voisi luulla toisin. Elämäni on selviytymistä hetkestä ja päivästä toiseen, Anna kertoo.

Annan kipujen taustalla on molemmin puoleinen TOS-oireyhtymä (rintakehän yläaukeaman oireyhtymä). TOS on aiheuttanut hänelle CRPS:n (monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä) aluksi oikeaan käteen, mutta vuosien saatossa se on levinnyt lähes koko kehoon. Niiden lisäksi Anna sairastaa kroonista komplisoitunutta migreeniä ja nikamavälilevysairautta.

Luotettava, moniammatillinen tiimi, lääkehoidot ja erilaiset kuntoutusmuodot ovat tärkeässä osassa Annan elämää. Erilaisten fyysisten kuntoutusmuotojen lisäksi hänen hoitoonsa kuuluvat myös psykoterapia ja psykofyysinen fysioterapia.

– Myös vertaistuen merkitys on suuri, varsinkin jos löytää henkilön, jonka kanssa on muutakin yhteistä kuin pelkkä sairaus. Olen löytänyt parhaan ystäväni sattumalta vertaistuen kautta. Jos vain voisin, ottaisin ystäväni kivut pois ja kantaisin ne kaikki itse.

Anna ammentaa voimaa ja jaksamista arkeensa myös kokemuskouluttajuudesta sekä tiedon jakamisesta.

– Vaikka oma tilanteeni on vaikea, pidän tärkeänä, että voin levittää tietoa kroonisen kivun kanssa elämisestä muun muassa oman blogini ja sosiaalisen median kautta.

Annan blogi: lily.fi/blogit/lusikoita-kiitos
Instagram: @Lusikoitakiitos

Next article