Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Hoida kihti pysyvästi pois
Kihti

Hoida kihti pysyvästi pois

kihti
kihti
Kuva: Unsplash

Elimistön uraattipitoisuuden noususta johtuva kihti aiheuttaa nivelissä kivuliaita ja monesti lääkärin hoitoa vaativia kipukohtauksia.

Jos sairauden hoitoon tartutaan heti ensimmäisen kohtauksen jälkeen, niistä ei tarvitse kärsiä mahdollisesti enää koskaan.

Sisätautien erikoislääkäri, Tampereen yliopiston reumatologian professori Markku Kauppi kertoo kihdin yleistyvän iän myötä. 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa se on jo hyvin yleistä.

Kihdin taustalla on elimistön kohonnut uraattipitoisuus. Kun uraattia on elimistössä liikaa, se kiteytyy ja pakkautuu niveliin.

– Tavallisesti kihti todetaan ensimmäisen kipukohtauksen jälkeen. Kohtaus voi alkaa vaikka ihmisen kolauttaessa ukkovarpaansa tai polvensa johonkin. Niveleen osuva isku voi rikkoa nivelessä olevan, hitaasti kertyneen kidemöykyn, niin että kiteet leviävät nivelen sisään ja aiheuttavat tulehdusreaktion. Kihtikohtaus on usein todella kivulias, mutta onneksi se menee ohi, Kauppi kuvailee.

Tulehduskipulääke ja kortisoni hoitavat tehokkaasti akuuttia kipukohtausta, mutta sen rauhoittumisen jälkeen tärkeintä on saada laskettua elimistön uraattipitoisuus pysyvästi alle kiteytymisrajan.

– Uraattipitoisuus laskee pudottamalla ylimääräistä painoa, noudattamalla niin sanottua kihtidieettiä ja vähentämällä alkoholin käyttöä. Jos niistä ei ole apua, voi lääkäri määrätä lääkkeen, joka ehkäisee pitkäaikaiskäytössä kohtauksia pysyvästi, Kauppi päättää.

Next article