Syöpään sairastuneen on hyvä tavoitella 1,2–1,5 g proteiinin määrää ihannepainokiloa kohden. Esimerkiksi 165 cm pitkän naisen tulisi saada noin 70–85 grammaa proteiinia päivässä.
Proteiinia tarvitaan lihasten ja kudosten uudistumiseen. Riittävä proteiinin saanti on tärkeää vastustuskyvyn ja monille parenemisprosessien kannalta.
Proteiiniprinsiipit
- Panosta aamuun, lounaaseen ja iltapäivään (iltaruuan proteiini ei ole juuri koskaan ongelma)
- Proteiinin saanti on todennäköisemmin ongelma ikääntyessä
- Proteiinin saanti painottuu usein lounaaseen ja illalliseen, jolloin saanti on liian epätasaista
Käytännön työssä
- Lisää proteiinin saanti aamuun esimerkiksi raejuustolla, kananmunalla tai kreikkalaisella jugurtilla
- Iltapäivän välipalaan: hedelmän oheen rahka tai raejuustoa
- Myös pelkkää kasviskeittoa lounaakseen nauttivat tarvitsevat lautaselleen proteiinia
Lähde: Ravitsemusterapeutti, FT, MBA, Reijo Laatikainen