Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Vakavaan syöpään sairastunut Niko Saarinen: Syövällekin voi löytää tarkoituksen
Tarinat

Vakavaan syöpään sairastunut Niko Saarinen: Syövällekin voi löytää tarkoituksen

Syöpä Diaries -tarinoiden kautta Niko Saarinen avaa ihmisille, millaista on syöpää sairastavan perheenisän ja yrittäjän elämä ylä- ja alamäkineen. Kuvat: Oma arkisto

Vakavaan syöpään sairastunut, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asiantuntija Niko Saarinen suosittaa elämään päivän kerrallaan ja ankkuroimaan toivon johonkin konkreettiseen, joka antaa voimaa jatkaa eteenpäin.

Saarinen alkoi vuoden 2021 alussa saada satunnaisesti outoja nenäverenvuotoja. Myöhemmin hänen silmänsä alkoi punoittaa, turvota ja vuotaa kyynelnesteitä ilman varoitusta. Elokuussa diagnosoitiin aggressiivinen nenäontelosyöpä, joka vaati välitöntä hoitoa. 

– Vietin viisi viikkoa Turussa leikattavana ja kaksi kuukautta Vaasassa säde- ja sytostaattihoidoissa. Nyt hoidot ovat ohi, Saarinen kertoo.

Saarisen kokemukset sairaudesta ovat rankkoja. 

– Leikkausten edetessä makasin kuukauden päivät vuoteessa ilman lupaa edes nousta istumaan. Sitten opeteltiin uudelleen kävelemään.

Loput hoidot veivät vieläkin huonompaan kuntoon fyysisesti. Positiivisen elämänasenteen omaksunut Saarinen on kuitenkin pysynyt mieleltään valoisana, vaikka sairaus on vaikuttanut lamauttavasti muun muassa työkykyyn.

– Olen yksinyrittäjä, ja yritykseni on ollut kiinni viime vuoden kesäkuusta lähtien. En vielä tiedä, miten palaan aikanaan työelämään.

Lähipiirin suhtautuminen sairauteen on Saarisen mukaan ollut armollista ja huolehtivaa. 

– Osa toki murehtii kovasti, mutta asiat menevät omalla radallaan niin kuin ne menevät. Koen arjessani aitoa rakkautta, Saarinen kiittää.

Syöpä Diaries auttaa muita sairastuneita

Tukea ja kannattelua vaikeissa tilanteissa Saarinen kokee saavansa niin lähipiiriltään kuin yhdistystoiminnastakin.

– Toivoa saan siitä, että uskon vakaasti selättäväni tämän sairauden ja palaavani takaisin arkeen. 

On kuitenkin inhimillistä, että välillä ajatuksiin tulee tummempia sävyjä. Saarinen on keksinyt tavan purkaa ahdistustaan ja auttaa samalla muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. 

– Aikoinaan kerroin burnoutkokemuksestani ja nyt päätin Syöpä Diaries -tarinoiden kautta avata ihmisille, millaista on syöpää sairastavan perheenisän ja yrittäjän elämä ylä- ja alamäkineen.

Vaikka elämä sairauden kanssa tuntuukin välillä raskaalta, Saarinen ajattelee, että tälläkin kaikella on tarkoitus.

– Uskon, että sairastumiseni syöpään oli väistämätöntä. Se on opettanut minua suhteuttamaan asioita uudelleen.

Next article