Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Rintasyövän voi saada myös parhaassa työiässä – työyhteisön tuki tärkeä osa työkyvyn palautumista
Rintasyöpä

Rintasyövän voi saada myös parhaassa työiässä – työyhteisön tuki tärkeä osa työkyvyn palautumista

Mirjami Oja sai voimaa syöpä- hoitojen keskelle työyhteisönsä tuesta ja tsempeistä. Oja muistuttaa kaikkia naisia rintojen säännöllisestä tutkituttamisesta. Kuva: Getty Images

Kesällä vuonna 2019 hierojan pöydällä maatessaan Mirjami Oja tunsi pienen kipeän kohdan rinnassaan. Viikkoa tutkimusten jälkeen hän sai uimarannalle pysäyttävän tiedon aggressiivisesta rintasyövästä.

Diagnoosi tuli minulle täytenä yllätyksenä, sillä minulla ei ollut mitään oireita. Olen myös aina ollut perusterve, liikunnallinen ja normaalipainoinen, eikä suvussani ole rintasyöpää. Ainoa oire oli tuo herneen kokoinen kipeä patti, jonka onneksi huomasin ajoissa ennen syövän leviämistä.

Alun shokki oli suuri, ja varauduin jo siihen, että tuolloin 2-vuotias kuopukseni ei tule minua muistamaan. Parissa viikossa hoitojuna kuitenkin lähti käyntiin ja elämä normalisoitui. Jäin sairauslomalle heti diagnoosin saatuani ja olin kokonaan pois työstä 9 kuukauden ajan. Tein tämän päätöksen, sillä halusin keskittyä hoitoihin ja lapsiin. Paluu töihin 100-prosenttiselle työajalle sujui hyvin, enkä ole ollut sairauslomalla paluun jälkeen.

Työpaikalla kerroin avoimesti sairauslomani syyn. Oli helpompaa, kun ei tarvinnut salailla tai selitellä poissaolon syytä. Koin myös voimaannuttavana työyhteisön antaman tuen ja tsemppiviestit. Itselleni työ on ollut aina iso osa elämää ja identiteettiä, joten sen pois jääminen aiheutti myös luopumisen tuskaa. Tämän kokemuksen jälkeen tiedänkin, että vaikka voittaisin lotossa miljoonia, jatkaisin silti töissä.

Haluan kaikessa tekemisessäni edistää työpaikalla sellaista ilmapiiriä, jossa henkilökohtaiseen elämään liittyviä asioita voi halutessaan jakaa luottavaisin mielin. Vakavan sairauden kohdatessa tärkeintä on antaa sairastuneelle mahdollisuus pohtia itse, miten sairauden ja työelämän yhdistämisessä haluaa toimia. Ei saa tehdä olettamia: jos joku on halunnut sairauden aikana olla pois työelämästä vuosia, joku toinen voi haluta jatkaa osa-aikaisena hoitojen ajan. Työnantajan tulee tehdä parhaansa tämän mahdollistamiseksi.

Haluaisin muistuttaa kaikkia naisia rintojen säännöllisestä tutkituttamisesta. Ei kannata odottaa 50 vuoden iässä aloitettavia seulontoja. Kuten minun kohdallani tapahtui, syöpä saattaa olla täysin oireeton. Vaikka meillä nuoremmilla syöpä on harvinainen, se on kuitenkin mahdollinen.

Mirjami Oja on helsinkiläinen, 42-vuotias työsuhdejuristi. Perheeseen kuuluu kolme alle 10-vuotiasta poikaa.

Next article