Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Kauhukuviin ei kannata leukemian hoidossa aina uskoa
Akuutti promyeolosyyttinen leukemia

Kauhukuviin ei kannata leukemian hoidossa aina uskoa

Kuva: Adobe Stock

Kari Laukkasen vointi oli muuten ihan normaali, mutta lääkäri kiinnitti huomiota jatkuvaan hemoglobiinin laskemiseen. Kun syytä tähän alettiin tutkia, huomattiin, että kyseessä on erittäin harvinainen leukemian muoto, akuutti promyeolosyyttinen leukemia eli APL.

– Epävarmuus ennen diagnoosin saantia kesti onneksi vain yhden vuorokauden. Sinä aikana tehtiin testejä, muun muassa luuydintesti. Kun taudinkuva varmistui, aloitettiin heti sytostaattihoito, muistelee Laukkanen taudin alkuvaihetta.

– Itselläni on useita perussairauksia, kuten diabetes ja kihti, mikä vaikeutti hoitojen alkua ja tilannettani muutenkin. Hoidot olivat alussa melko raskaita, mutta ei yhtään sellaisia kuin yleisissä kauhukuvissa maalaillaan.

Nyt taudin alkamisesta on kulunut hiukan yli kolme vuotta. APL:aan sairastumisen jälkeen vointi oli hoitojaksoja lukuun ottamatta hyvä, mihin vaikutti Laukkasen hyvä yleiskunto.

Eläkkeellä olevan Laukkasen arki sujui hyvin, vaikka takapakkia välillä sattuikin. Itsenäisesti hän huolehtii kaupassa käynnit ja muut arjen askareet. Kotona ollessaan hän myös huolehtii itse leukemia lääkityksestään lääkärin määräysten mukaisesti.

– Hoito on aina ollut erittäin hyvää. Minulle on kerrottu sairaudestani selkeästi ja riittävästi, joten olen aina ajan tasalla siitä, missä mennään, hän kiittelee hoitohenkilöstöään.

Juuri nyt Laukkasen vointi ei ole parhain mahdollinen: hän sairastui keuhkotulehdukseen ja on sen vuoksi sairaalahoidossa. Kotiin hän itse arvelee pääsevänsä parin viikon kuluttua.

* Haastateltavan nimi on muutettu.

Next article