Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Sydäninfarktin riskitekijöihin tulee kiinnittää huomiota
Sepelvaltimotauti

Sydäninfarktin riskitekijöihin tulee kiinnittää huomiota

sydäninfarkti
sydäninfarkti
On tärkeää soittaa viivyttelemättä hätänumeroon 112, mikäli ilmenee sydäninfarktiin viittaavia oireita. Kuva: Unsplash

Mika Laine

ylilääkäri, dosentti,
erikoislääkäri, kardiologia, LT, HUS Sydän- ja keuhkokeskus,
varapuheenjohtaja, Suomen Kardiologinen Seura

Viime keväänä koronapandemia siirsi ihmisiä etätöihin ja hiljensi kaupunkien kadut. Yllättävä havainto oli, että samaan aikaan sydäninfarktien ilmaantuvuus pieneni noin kolmanneksella.

Aluksi epäiltiin, että potilaat eivät uskalla koronan vuoksi hakeutua sairaalaan vaan jäävät kotiin sairastamaan. Muutamia tällaisia viiveellä hoitoon hakeutuneita infarktitapauksia oli, mutta potilaslähtöiset viiveet eivät kokonaan selitä vähentynyttä sydäninfarktipotilaiden määrää sairaaloissa.

Vaikka sepelvaltimotaudin ilmaantuvuus on pienentynyt työikäisillä, on sydäninfarkti edelleen yksi yleisimmistä kuolinsyistä.

Vastaava havainto todettiin maailmanlaajuisesti. Syystä tai toisesta koronasulkujen aikana riski sairastua akuuttiin sydäninfarktiin tai aivoverenkiertohäiriöön pieneni merkittävästi. Selitykseksi tarjottiin vähentynyttä stressiä, ilman puhdistumista pienhiukkasista ja terveellisempiä elintapoja, kuten tupakoinnin vähenemistä.

Suomessa työikäisen väestön sydäninfarktikuolleisuus on vähentynyt 70-luvun alkuun verrattuna jopa 80 %. Tämä suotuisa kehitys selittyy pääosin väestön riskitekijöiden muutoksilla. Tupakointi on vähentynyt, ruokavalio on terveellisempää ja kohonnutta verenpainetta hoidetaan aktiivisemmin. 

Tutkimusten perusteella modifioitavat riskitekijät selittävät pääosin yksilön todennäköisyyden sairastua sydäninfarktiin ja geenit selittävät vain noin 5 % sairastumisriskistä. Elintapojen harmonisoituessa Itä-Suomen ja Länsi-Suomen välinen ero sepelvaltimotaudin kuolleisuudessa on hävinnyt.

Erot sairastavuudessa näyttävät liittyvän enemmänkin sosioekonomiseen asemaan kuin geeniperimään. Sairastavuus on suurempaa Pohjois-Suomessa kuin Etelä-Suomessa ja syrjäseuduilla on suhteessa enemmän sydäninfarkteja.

Useita riskitekijöitä

Keskustelu sepelvaltimotaudin preventiosta on usein jumittunut kolesteroliin, vaikka muut riskitekijät ovat vähintään yhtä tärkeitä. Erityisesti tupakointiin liittyy työikäisillä merkittävä sydäninfarktille altistava vaikutus.

Sydäninfarktien ilmaantuvuus on pienentynyt noin kolmanneksella. Kuva: Pixabay

Tupakoivan alle 40-vuotiaan riski saada sydäninfarkti on jopa 7-kertainen tupakoimattomaan verrattuna. Suhteellisen riskin suuruus riippuu tupakoinnin määrästä. Myös savuttomiin tupakkatuotteisiin, kuten nuuskaan ja sähkösavukkeisiin, liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuus. Sydänlääkärille on ilahduttavaa nähdä, että erityisesti nuorison tupakointi on vähentynyt.  

Muita infarktin riskitekijöitä ovat kohonnut verenpaine, keskivartalolihavuus, diabetes, psykososiaaliset tekijät, vähäinen liikunta, alkoholin liikakäyttö ja kasvisten tai hedelmien puuttuminen ruokavaliosta. Suurimmassa riskissä ovat ne, joilla on useampia riskitekijöitä.

Useampien riskitekijöiden yhteisvaikutus riskiin on pikemminkin eksponentiaalinen kuin lineaarinen. Kohonneen kolesterolin ja verenpaineen hoidon vaikuttavuus onkin suurin juuri heillä.

Koronapandemia on vienyt paljon resursseja, mikä on näkynyt muiden kiireettömien sairauksien hoitojonoissa. Kiireellisten potilaiden hoito on kuitenkin sujunut hyvin epidemiasta huolimatta. Vaikka sepelvaltimotaudin ilmaantuvuus on pienentynyt työikäisillä, on sydäninfarkti edelleen yksi yleisimmistä kuolinsyistä.

On tärkeää soittaa viivyttelemättä hätänumeroon 112, mikäli ilmenee sydäninfarktiin viittaavia oireita. Tyypillisesti sydäninfarkti oireilee laaja-alaisena puristavana rintakipuna, mutta oireena voi olla myös närästävä tai polttava kipu. Kipu voi säteillä kaulaan, leukaperiin, käsivarsiin tai ylävatsalle. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä hengenahdistus tai yleistilan heikkeneminen voi olla pääasiallinen oire.

Next article