Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Raudanpuute on yleistä sydämen vajaatoimintaa sairastavilla
Anemia

Raudanpuute on yleistä sydämen vajaatoimintaa sairastavilla

raudanpuute-anemia-sydamen-vajaatoiminta
raudanpuute-anemia-sydamen-vajaatoiminta
Raudanpuute ja anemia vaikeuttavat useita sydänsairauksia, mutta anemia itsessään ei ole sydänsairauden aiheuttaja. Kuva: Getty Images ja oma arkisto

Markku Pentikäinen

kardiologi, Meilahden sairaala 

Sydämen vajaatoiminta on oireyhtymä, jossa sydämen toimintahäiriö ja siitä johtuva riittämätön verenkierto aiheuttavat muun muassa turvotuksia, suorituskyvyn laskua ja hengenahdistusta. Vajaatoimintaan voi liittyä myös raudanpuute ja anemia, jotka vaikeuttavat sairauden hoitoa ja huonontavat ennustetta.

Meilahden sairaalassa työskentelevä kardiologi Markku Pentikäinen kertoo, että sydämen vajaatoiminnan hoidon kulmakivi on lääkehoito, joka kuuluu kaikille potilaille. Tämän lisäksi hoitoa voidaan kohdistaa sydämen vajaatoiminnan aiheuttajasairauteen, kuten sepelvaltimotautiin tai läppävikoihin.

– Osa vajaatoimintapotilaista hyötyy sydämen tahdistimesta ja osalle vaikeimmista potilaista voidaan tarjota sydämen tukemista mekaanisella pumpulla tai jopa sydämen siirtoa, Pentikäinen toteaa.

Raudanpuute heikentää vajaatoimintapotilaiden ennustetta

– Raudanpuute on varsin yleistä potilailla, jotka sairastavat sydämen vajaatoimintaa. Vajaatoimintapotilailla raudanpuute heikentää suorituskykyä, elämänlaatua ja ennustetta, Pentikäinen jatkaa.

Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Normaalin hemoglobiinin alaraja on miehillä 134 ja naisilla 117 grammaa litraa kohden. Anemia johtuu veren punasolujen vähyydestä tai punasolujen sairaudesta. Raudan puute on yleisin anemian syy. Muita syitä voivat olla muun muassa B12-vitamiinin ja foolihapon puutos, punasolujen lisääntynyt hajoaminen tai vuotoanemia.

Anemia on helppo todeta tutkimalla verinäytteestä perusverenkuva, jolloin nähdään alentunut hemoglobiiniarvo ja muutoksia punasoluissa.

Joka kolmannella vanhuksella on anemia

Raudanpuute ja anemia vaikeuttavat useita sydänsairauksia, mutta anemia itsessään ei ole sydänsairauden aiheuttaja. Vanhusväestössä eli yli 80-vuotiaista anemiaa esiintyy suunnilleen joka kolmannella ja osa vanhusten anemiasta johtuu raudanpuutteesta. 

Markku Pentikäisen mukaan käytetyimpiä verikokeita elimistön rautatilanteen arvioimiseksi ovat transferriinin rautakyllästeisyys ja ferritiini, lisäksi usein tutkitaan liukoinen transferriinireseptori.

– Oleellista on tutkia, onko anemiaa ja johtuuko anemia raudanpuutteesta. Rauta-arvot pitää tulkita huomioiden ikä, sukupuoli ja sairaudet. Jos raudanpuute todetaan, on syytä selvittää sen syy. Tavallisia syitä ovat esimerkiksi runsaat kuukautiset, suolistoverenvuoto ja raudan liian vähäinen saanti ravinnosta, Pentikäinen kertoo.

Raudanpuute voidaan yleensä korvata ruokavaliomuutoksilla ja rautavalmisteilla.

– Paras tulos saadaan, jos lisärautavalmiste nautitaan joka toinen päivä. Sydämen vajaatoiminnassa rautavarastojen täyttäminen ei usein onnistu näillä keinoilla, jolloin rautaa annetaan tiputuksena suoneen, Pentikäinen päättää.

Next article