Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Pirkko Jalavan eteisvärinä saatiin kuriin katetriablaatiolla
Eteisvärinä

Pirkko Jalavan eteisvärinä saatiin kuriin katetriablaatiolla

eteisvärinä
eteisvärinä
Kuva: Getty Images

Pirkko Jalava havahtui ensimmäisiin eteisvärinän oireisiin jo vuonna 2007 vain 51 vuoden iässä. Vuosien oireettomuuden jälkeen rytmihäiriöt palasivat entistä pahempina vuonna 2014. Katetriablaatio toi elämänlaadun takaisin.

Jalava muistaa edelleen päivän, jolloin havahtui rytmihäiriön oireisiin ensimmäisen kerran.

– Olin aamulla työpaikallani, kun sydän alkoi pumputtaa ihan hirveään tahtiin. Olin hämilläni, enkä ymmärtänyt mistä on kysymys. Kuljin tuohon aikaan pitkää työmatkaa, ja arvelin sydämen tykytyksen johtuvan rasituksesta. Muita oireita ei kuitenkaan ollut, ja sydämen pamppailukin meni nopeasti ohi.

Pulssini oli vain 36, joten muutoksia oli tehtävä.

Kun nopeasti ohimeneviä sydämen tykytyksiä alkoi ilmetä tiuhaan, Jalava hakeutui sairaalaan tutkimuksiin.

– Minulla todettiin ensin kilpirauhasen vajaatoiminta. Pian sen jälkeen sydänoireideni jatkuttua syketaajuuttani seurattiin kahden vuorokauden ajan Holter-mittarilla, jolloin rytmihäiriöt havaittiin, Pirkko kertoo.

Jalavan oireet saatiin vuosiksi kuriin rytmihäiriölääkityksellä.

– Vuonna 2014 tilanne muuttui. Hakeuduin lääkärin vastaanotolle voimakkaan väsymyksen vuoksi. Sykkeeni olivat vajonneet todella alhaiselle tasolle. Minulla on ollut aina luonnostaan alhainen verenpaine, ja lääkitys laski sitä entisestään. Lopulta pulssini oli vain 36, joten muutoksia oli tehtävä.

– Vuonna 2015 oireeni yleistyivät ja pahenivat. Sain kovia sydämentykytyksiä ihan vain televisiota katsellessa, usein myös heräsin yöllisiin rytmihäiriöihin. Se tunne oli todella ahdistava. En uskaltanut saunoa enää ollenkaan enkä syödä iltaisin, saati sitten juhlia. Mielessä kyti jatkuva, epämiellyttävä kohtausten pelko. Ambulanssireissuja sairaalaan kertyi useampia, Jalava muistelee pahimpia aikoja.

Pelosta iloon

Elämänlaatua haittaavien, toistuvien rytmihäiriöiden seurauksena Pirkko Jalava hakeutui Tampereelle sydänsairaalaan.

– Neljännen sähköisen rytminsiirron jälkeen sydänlääkäri ehdotti tahdistinta tai katetriablaatiota.

Jalavalle päädyttiin tekemään katetriablaatio, jossa sydämen sisältä poistetaan rytmihäiriötä aiheuttava sähköinen rakenne.

– Pelkäsin toimenpidettä aluksi ihan hirveästi, mutta pelko oli turha, ammattilaiset osaavat asiansa.

Onnistuneen toimenpiteen jälkeen Jalava on voinut hyvin ja elämänlaatu on palannut ennallensa.

– Eteisvärinästä muistuttaa ainoastaan verenohennuslääke, jonka otamme kerran päivässä mieheni kanssa samaan aikaan. Elintapojani minun ei ole juurikaan tarvinnut muuttaa, olen aina ollut sutjakka ja hyvässä kunnossa. Ablaation jälkeen olen uskaltanut taas saunoa ja syödä normaaliin tapaan, Jalava iloitsee.

Next article