Skip to main content
Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Parasetamoli on turvallinen särkylääke sydänpotilaille
Päänsärky

Parasetamoli on turvallinen särkylääke sydänpotilaille

parasetamoli
parasetamoli
Kaikki itsehoitona apteekista saatavat särkylääkkeet on tarkoitettu kipuun, kuumeeseen tai flunssaan liittyvien oireiden hoitoon tilapäisesti. Kuva: Getty Images

Markku Pentikäinen

kardiologi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien olisi hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeiden käyttö voi lisätä valtimotukosten, kuten sydän- ja aivoinfarktin, riskiä.

Apteekissa on saatavilla itsehoitotuotteina särkylääkkeitä, joissa vaikuttava lääkeaine on parasetamoli. Lisäksi apteekista on ostettavissa tulehduskipulääkkeitä, joissa vaikuttavina lääkeaineina voivat olla esimerkiksi ibu- tai ketoprofeeni.

Käypä hoito -suosituksen mukaan tulehduskipulääkkeiden ottamista tulisi kuitenkin välttää, jos sairastaa sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa, valtimotautia tai sen riskitekijöitä.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö saattaa johtaa nesteen kertymiseen elimistöön, josta voi aiheutua turvotuksia, verenpaineen nousua ja sydämen vajaatoiminnan pahenemista.

Tulehduskipulääkkeet saattavat myös nostaa verenpainetta tai heikentää verenpainelääkkeen tehoa.

Tulehduskipulääkkeitä ei tulisi käyttää silloinkaan, jos henkilöllä on varfariinilääkitys tai hänellä on käytössä jokin uudempi antikoagulantti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kardiologi Markku Pentikäinen vahvistaa, että tulehduskipulääkkeitä ei suositella, jos käyttää verta ohentavaa lääkitystä tai verihiutaleisiin vaikuttavia lääkkeitä, kuten aspiriinia.

– Tulehduskipulääkkeet lisäävät verenvuotoriskiä näitä lääkityksiä käyttävillä, Pentikäinen kertoo.

Kardiologi huomauttaa, että tulehduskipulääkkeitä ei myöskään suositella potilaille, joilla on lähiaikoina ollut jokin sydän- tai verisuonitapahtuma.

Parasetamoli on sata vuotta vanha kipulääke

Terveyskylän kivunhallintatalossa parasetamolin kerrotaan olevan maailman yleisimmin käytetty kipulääke, joka sopii kaikenikäisille.

– Se on myös sydän- ja verisuonitauteja sairastaville turvallinen kipulääke, Pentikäinen sanoo.

Terveyskirjaston kipulääkkeiden turvallisesta käytöstä kertovan artikkelin mukaan parasetamolia voivat käyttää lisäksi raskaana olevat sekä astmaatikot ja mahahaava-alttiit henkilöt.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö saattaa johtaa nesteen kertymiseen elimistöön.

Pentikäinen kertoo, että jos sydän- ja verisuonitauteja sairastava kokee kivun hoidossa tarpeelliseksi, hän voi vaarattomasti käyttää yhdessä parasetamolin kanssa iholle paikallisesti kipukohtaan levitettävää tulehduskipulääkettä sisältävää voidetta.

Kahta eri tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti.

Kaikki itsehoitona apteekista saatavat särkylääkkeet on tarkoitettu kipuun, kuumeeseen tai flunssaan liittyvien oireiden hoitoon tilapäisesti. Niiden pakkauksessa mainittuja annosohjeita ei saa ylittää.

Lähteet: Kardiologi Markku Pentikäisen haastattelu 17.5.2021, Käypä hoito: Itselääkitys, Terveyskirjasto: Kipulääkkeet – turvallinen käyttö, Terveyskylä: Kivunhallintatalo

Älä anna kivulle valtaa

Tutustu sydänpotilaalle sopiviin, hyvin siedettyihin tuotteisiin

Next article