Skip to main content
Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Matkapyöräilijä mittaa itse veriarvonsa ja muuttaa lääkitystään tarvittaessa
Aivoinfarkti

Matkapyöräilijä mittaa itse veriarvonsa ja muuttaa lääkitystään tarvittaessa

varfariinihoitoon
varfariinihoitoon
Kuva: Unsplash

Esa Karjalainen sai 26 vuotiaana vuonna 2011 aivoinfarktin. Kolmen kuukauden kuluttua tuli toinen aivoinfarkti, tällä kertaa ensimmäistä vakavampi, ja Karjalainen joutui opetella uudestaan kävelemään ja puhumaan. Siitä neljän vuoden kuluttua hän sai vielä kaulavaltimotukoksen.

Ensimmäisen infarktin jälkeen aloitettiin verenohennuslääkehoito, joka vaihdettiin varfariinihoitoon toisen infarktin jälkeen.

Tänä päivänä Karjalainen on erittäin aktiivinen ihminen ja tekee viikkoja, jopa kuukausia kestäviä tuhansien kilometrien pituisia pyöräretkiä.

– Pyöräilyyn sain kimmokkeen, kun halusin muuttaa elämäntapojani terveelliseksi aivoinfarktien jälkeen. Haluan rohkaista jokaista, että toivoa ei kannata menettää vaikeassakaan tilanteessa, hän sanoo kannustavasti.

Reissujen aikana epäsäännöllinen ruokailu ja erityisesti K-vitamiinin saanti vaikuttavat veren hyytymisarvoihin, siksi Karjalaisen on seurattava veriarvojaan säännöllisesti.

– Käytössäni on mittari, jonka ansiosta minun ei tarvitse etsiä terveyskeskuksia ja pysähtyä niissä mittauttamaan arvojani, vaan mittaan itse tuntiessani, että veriarvo saattaa heittää. Tuloksen mukaan voin tehdä saman tien tarvittavat muutokset lääkityksen viikkoannostukseen. Tämä on iso helpotus, huokaisee Karjalainen.

Karjalainen tekee parhaillaan hyväntekeväisyyttä Oulusta alkaneella nelisen kuukautta kestävällä pyöräretkellään ja toivoo voivansa omalla esimerkillä auttaa muita aivoinfarktin saaneita liikkumaan. Matkaa voi seurata Aivoliiton Facebook-sivuilla: Tahdonvoimaa 5000 km.

– Päivitän sinne joka päiväiset kuulumiset ja laitan valokuvia sekä noin kerran viikossa videopäiväkirjan, hän vinkkaa.

Next article