Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Diabetes lisää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan
Diabeteksen hoito

Diabetes lisää riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan

Diabetespotilaan mahdollista sydämen vajaatoimintaa aletaan tutkia, jos potilaalla on jotain oireita, kuten hengenahdistusta. Kuva: Getty Images

Riina Kandolin

sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri

Hyvä sokeritasapaino on diabeteksen hoidossa sydänterveyden kannalta ensisijaista. NT-proBNP -verikoetta käytetään tunnistamaan sydämen vajaatoiminta sekä arvioimaan sen hoitovastetta sydämen vajaatoiminnan tunnistamisessa ja hoitovasteen arvioinnissa.

Diabetes vaikuttaa sekä pieniin että suuriin verisuoniin ja nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin monesta syystä. 

– Korkea verensokeritaso ja elimistön insuliiniresistenssi heikentävät verisuonien seinämiä ja kiihdyttävät valtimonkovettumatautia, kertoo sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Riina Kandolin.

Diabetes vaikuttaa kolesteroliaineenvaihduntaan ja aiheuttaa elimistössä lievän kroonisen tulehdustilan, joka voi myös vaikuttaa verisuonistoon. Nämä lisäävät riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja aivoverenkiertohäiriöön.

Verisuonistoon liittyvien sairauksien lisäksi diabeteksella voi olla suoria vaikutuksia sydänlihassoluihin.

– Diabetes muuttaa sydänlihassolujen aineenvaihduntaa. Tästä puolestaan voi seurata sydämen vajaatoimintaa.

Liikunta voi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi myös sydämen vajaatoimintaan

Sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien riskien pienentämiseksi diabetesta sairastavan kannattaa huolehtia hyvästä sokeritasapainosta sekä elintavoin että lääkkeillä. Hyviin elintapoihin kuuluvat tupakoimattomuus, terveellinen ravitsemus ja liikunta. Liikunta myös parantaa unen laatua ja lisää stressinsietokykyä, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Diabetesta sairastavan on tärkeää käydä säännöllisesti seurannoissa, jotta esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolitasoista saadaan ajantasaista tietoa ja niihin päästään puuttumaan ajoissa. Kardiologi osallistuu diabetesta sairastavan hoitoon vasta siinä vaiheessa, kun jokin sydän- tai verisuonitauti on jo kehittynyt.

– Diabetespotilaan mahdollista sydämen vajaatoimintaa aletaan tutkia, jos potilaalla on jotain oireita, kuten hengenahdistusta, turvotusta jaloissa tai hänellä on jokin tautiin viittaava löydös.

Vajaatoiminta seurantaan

Sydämen vajaatoiminnan diagnostiikassa ja seurannassa käytetään NT-proBNP-nimisen merkkiaineen mittaamista verikokeella.

– ProBNP on sydämen eteis- ja kammiosoluissa syntyvä hormoni, jonka eritys lisääntyy sydämen kuormituksen kasvaessa, erityisesti sydänlihassolujen mekaanisen venytyksen seurauksena. Sitä käytetään epäiltäessä sydämen vajaatoimintaa sekä vajaatoiminnan hoitovasteen seurannassa, Kandolin selväntää.

– Pelkän NT-proBNP arvon perusteella ei kuitenkaan voida tehdä sydämen vajaatoiminnan diagnoosia, koska sen pitoisuuteen vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten munuaisten toiminta, rytmihäiriöt ja ikä. Mutta jos pitoisuus on normaali, sydämen vajaatoiminta on hyvin epätodennäköistä.

Potilaiden ja ammattilaisten tarpeita vastaavat ratkaisut diabeteksen hoitoon

Next article