Skip to main content
Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Aorttaläpän ahtauman vähemmän kajoava TAVI-hoito yleistyy myös Suomessa
Aorttaläpän ahtauma

Aorttaläpän ahtauman vähemmän kajoava TAVI-hoito yleistyy myös Suomessa

TAVI-toimenpiteessä ahtautuneen aorttaläpän sisälle asennetaan biologisesta materiaalista valmistettu tekoläppä. Kuva: Getty Images

Tommi Vähäsilta

sydänkirurgi, HUS

Aorttaläpän ahtauma on yleisin aikuisväestössä esiintyvä läppäsairaus. Sen hoitomuotona yleistyy TAVI-toimenpide, jota suositellaan erityisesti yli 75-vuotiaille.

Aorttastenoosi eli aorttaläpän ahtauma johtuu tavallisesti aorttaläpän kalkkeutumisesta ja läppäpurjeiden jäykistymisestä. Sairauden oireina voi esiintyä hengenahdistusta, väsymistä, rintakipua tai jopa pyörtymiskohtauksia.

– Kalkkeutumisen lisäksi aorttaläpän ahtaumaa voivat aiheuttaa myös kaksipurjeinen aorttaläppä tai reumakuume, joka Suomessa kuitenkin on varsin harvinainen sairaus, HUSin sydänkirurgi Tommi Vähäsilta sanoo. 

Aorttaläpän ahtauma hoidetaan nykyisin usein leikkauksen sijaan katetritoimenpiteellä. TAVI-toimenpiteessä ahtautuneen aorttaläpän sisälle asennetaan biologisesta materiaalista valmistettu tekoläppä.

– Toimenpide tehdään nykyään pääsääntöisesti hereillä ja paikallispuudutuksessa. Sairaalasta pääsee kotiutumaan nopeimmillaan jo seuraavana päivänä, Vähäsilta jatkaa.

Toimenpidereitti pystytään Vähäsillan mukaan kätevästi suunnittelemaan valtimopuuston tietokonetomografiatutkimuksen avulla.

– Mikäli nivusvaltimot ovat ahtautuneet, toimenpide saattaa kuitenkin vaatia nukutuksen ja kirurgisen avauksen.

TAVI-hoitoa mahdollisesti jatkossa myös nuoremmille

Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan TAVI-toimenpidettä suositellaan aorttaläpän ahtauman hoidoksi yli 75-vuotiaille. Tätä nuoremmille potilaille hoitosuositus on edelleen perinteinen avoleikkaus. Tietyissä tapauksissa ja moniammatillisen työryhmän harkinnalla toimenpidettä voidaan suositella myös nuoremmille. 

– Harkintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa potilaan yleistila, liitännäissairaudet ja avoleikkaukseen liittyvät riskit, Vähäsilta kertoo.

TAVI-hoito yleistyy paitsi globaalisti myös Suomessa. Vaikuttavina tekijöinä ovat väestön ikääntyminen ja yhä vanhempien ikäryhmien hakeutuminen hoidon piiriin. Lähetteiden määrä sairaalaan kasvaa Vähäsillan mukaan vuosi vuodelta. 

– Se, tullaanko TAVI-hoitoa jatkossa tarjoamaan enemmän myös nykyistä ikärajaa nuoremmille potilaille, riippuu pitkälti käynnissä olevien kansainvälisten tutkimusten tuloksista. Näitä tutkimuksia odotamme julkaistavaksi jo lähivuosina.

Lähde: terveyskyla.fiArtikkeli tuotettu Tommi Vähäsillan haastattelun pohjalta maaliskuussa 2022.

Next article