Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Aivohalvaus vaanii eteisvärinäpotilasta
Eteisvärinä

Aivohalvaus vaanii eteisvärinäpotilasta

aivo
aivo
Viime vuosina aivoinfarktipotilailla on piilevän eteisvärinän etsimiseksi alettu käyttää enenevissä määrin myös ihon alle asennettavia rytmivalvureita. Kuva: Getty Images

Jukka Putaala 

dosentti, osastonylilääkäri, HUS Neurokeskus

Itsessään vaarattomaan eteisvärinään voi liittyä hengenvaarallisia seurauksia, kuten moninkertainen riski saada aivoinfarkti.

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö, joka altistaa verihyytymän muodostumiselle sydämen vasemman eteisen korvakkeeseen. Eteisvärinän varsinainen riski liittyy aivoihin. Hyytymän irrotessa korvakkeesta se ajautuu 90 prosentissa tapauksista verivirran mukana aivoihin aiheuttaen aivoinfarktin.

– Eteisvärinäpotilaan aivoinfarktiriskiin vaikuttavat olennaisesti korkeampi ikä ja oheissairaudet, kuten kohonnut veren-
paine, diabetes sekä valtimokovettumatauti, dosentti ja osastonylilääkäri Jukka Putaala HUS Neurokeskuksesta sanoo. 

Pääasiallisin keino estää eteisvärinäperäistä aivoinfarktia on veren hyytymistä estävä, tablettimuotoinen antikoagulaatiohoito.

– Tutkimuksia on käynnissä myös ei-lääkkeellisistä keinoista estää uusiva aivoinfarkti eteisvärinää sairastavalla. Näihin keinoihin kuuluu esimerkiksi eteiskorvakkeen sulkutoimenpide, Putaala jatkaa.

Ihon alle asetettava rytmivalvuri havaitsee eteisvärinän

Viime vuosina aivoinfarktipotilailla on piilevän eteisvärinän etsimiseksi alettu käyttää enenevissä määrin myös ihon alle asennettavia rytmivalvureita. Valvuri rekisteröi sydänsähkökäyrää ja lähettää havaitsemansa poikkeamat pilvipalvelimeen joko älypuhelimen tai erillisen laitteen välityksellä.

– Kardiologi varmistaa valvurin ehdottaman eteisvärinädiagnoosin ja välittää sen neurologiselle hoitotiimille, joka muokkaa potilaan lääkityksen asianmukaiseksi, Putaala sanoo. 

Valintakriteerit valvurin asennukseen ovat kuitenkin tiukat. Putaala kertoo, että aivoinfarkti on voitava todeta aivojen kuvantamistutkimuksessa ja sen tulee piirteiltään näyttää sydänperäiseltä.

– Myös kilpailevien aivoinfarktin syiden täytyy olla poissuljettuja. Lisäkriteereinä vaadimme vielä osoitusta alttiudesta eteisvärinälle.

Rytmivalvurin käyttö on Putaalan mukaan vielä verrattain rajallista, mutta laitteiden ylivoimaisuus on jo kyetty havaitsemaan. 

– Tutkimusten mukaan valvurilla löydetään salasyntyisen aivoinfarktin saaneilla uusi eteisvärinä noin 10 prosentilla vuodessa, kun perinteisillä menetelmillä saalis jää reiluun pariin prosenttiin.

Tutustu ihon alle sijoitettavaan rytmivalvuriin

Next article