Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Tuleva isä, lapsettomuuden hoitoon on vaihtoehtoja
Isyys

Tuleva isä, lapsettomuuden hoitoon on vaihtoehtoja

Nykyisten lapsettomuushoitojen avulla on mahdollista auttaa tehokkaasti suurinta osaa lapsettomuudesta kärsiviä. Kuva: Getty Images

Lapsettomuus on miehelle usein yksi elämän pahimpia kriisejä. Nykyisten lapsettomuushoitojen avulla on onneksi mahdollista auttaa tehokkaasti suurinta osaa lapsettomuudesta kärsiviä. 

Hedelmättömyys on monen parin elämässä vakava vastoinkäyminen ja lapsettomuus siihenastisen elämän pahin kriisi. Miten lapsettomuus vaikuttaa mieheen? 

– Kyky saattaa elämänkumppani raskaaksi ja jatkaa sukupolvien ketjua on miehelle tärkeä osa maskuliinisuutta ja yksi elämän ehdottomista huippukohdista. Lapsettomuuden johtuminen pelkästään toisesta osapuolesta vaikuttaa luonnollisesti parisuhteeseen. Jos lapsettomuuden syy on miehessä, mies saattaa vetäytyä parisuhteessa, välttääkseen avuttomuuden tunteen siitä, ettei voi poistaa lapsettomuutta, lapsettomuuslääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola toteaa.

Lapsettomuuden syyt tunnetaan 

Karkeasti noin kolmasosassa tapauksia lapsettomuuden syy löytyy miehen puolelta. 

– Miehen lapsettomuus johtuu yleensä sperman laadun heikentymisestä eli siittiöiden pienemmästä määrästä tai alhaisemmasta liikkuvuudesta. Siihen vaikuttavat myös elämäntavat, kuten tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö. Selittäviä asioita voivat olla myös sairastetut tulehdukset, kuten klamydia ja jotkin lääkkeet. Huomattavaa on myös se, että jos mies on saanut testosteronihoitoa, voi siittiötoiminta lakata joksikin aikaa kokonaan. 

Eri hoitomuotoja on tarjolla

Nykyisten lapsettomuushoitojen avulla on mahdollista auttaa tehokkaasti suurinta osaa lapsettomuudesta kärsiviä. 

– Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua, kun lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimuksiin voi hakeutua aiemminkin jos on syytä epäillä, että lapsettomuudelle on muita syitä. Miehellä se voi olla esimerkiksi sukuelimiin kohdistunut tapaturma tai sairastettu sikotauti. 

Miehen hedelmällisyys tutkitaan sperma-analyysillä. 

– Mikäli analyysin tulos on poikkeava, päätetään jatkotoimenpiteistä. Siemennesteen laatuun voi harvoin vaikuttaa lääkkeillä, mutta elämäntapamuutoksilla voi olla merkitystä. Tavallisia lapsettomuuden hoitomuotoja silloin, kun sperma-analyysi on poikkeava, ovat kohdun sisäinen inseminaatio, koeputkihedelmöitys tai mikrohedelmöitys.  

Next article