Etusivu » Raskaus ja perhe » Tiedätkö hedelmällisyytesi potentiaalin?
Hedelmällisyys

Tiedätkö hedelmällisyytesi potentiaalin?

Kuva: Adobe Stock

Kun hedelmällistä aikaa on jäljellä vähän, se kannattaa käyttää viisaasti. Hedelmällisyysneuvola auttaa selvittämään hedelmällisen potentiaalin ja raivaa pois raskauden esteitä hyvissä ajoin.

Lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora korostaa hedelmällisyysterveyden merkitystä kansanterveydelle.

– Tärkein terveysteko tuleville sukupolville on puuttua asioihin jo ennen kun neuvolakäynnit alkavat. Koko tulevaisuus on kiinni siitä, miten hedelmällisyysterveyden kanssa onnistutaan. Hedelmällisyysterveys on tärkein terveysarvo, ja siitä tulisi huolehtia terveyshuollon kaikissa vaiheissa. Aikuisiän hedelmällisyyteen vaikuttavat monet pienet tekijät, kuten nuorena tehdyt ehkäisypäätökset, Olkinuora antaa esimerkin.

Nykyisin hedelmöityshetkeä edeltävän ajanjakson merkitystä sikiölle ymmärretään jo paremmin.

– Tiedetään, että munasolun varhaiskypsyminen on ratkaisevaa solun laadun kannalta. Terveitä lapsia syntyy vain hyvinvoivista soluista, muut raskaudet menevät kesken tai eivät ala ollenkaan, Olkinuora sanoo.

Hedelmällisyysneuvola auttaa selvittämään pariskunnan hedelmällisyyden lähtökohdat.

– Jos ikää on yli 35 vuotta, naisella on kuukautishäiriöitä tai suvussa on aikaista, 40-45 vuoden iässä alkanutta menopaussia tai nainen harrastaa poikkeuksellisen paljon liikuntaa, on viisasta käydä lääkärissä ennen kuin lähdetään vuoden yritykseen. Kun aikaa on vähän, se kannattaa käyttää viisaasti, Olkinuora painottaa.

– Varhaisella tutkimuksella mahdolliset raskauteen vaikuttavat piilevät oireet saadaan selville. Mittaamme naisen munasolujen potentiaalin ja miehen siittiöiden lisäksi muun muassa stressi- ja säteilyhormonitasoa. Reilu 20 euroa gynekologin vastaanottoa arvokkaammalla neuvolakäynnillä autetaan luontoa saavuttamaan sen paras potentiaali, Olkinuora sanoo ja kannustaa reagoimaan asioihin ennen kuin on liian myöhäistä.

Foolihappo suojaa sikiötä

Raskautta suunnittelevien naisten tulisi käyttää sikiön kehityshäiriöiltä suojaavaa foolihappoa ravintolisänä vähintään kaksi kuukautta ennen raskauden alkamista.

– Raskaana oleva nainen ei saa riittävästi foolihappoa hyvästäkään ruokavaliosta. Riittävän aikaisin aloitetulla päivittäisellä 0,4 milligramman foolihappolisällä voitaisiin ehkäistä jopa 90 % sikiön sulkeutumishäiriöistä. Sillä voi olla myös muun muassa sydämen epämuodostumilta ja huulihalkioilta suojaava vaikutus. Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä raudan, jodin sekä b- ja d-vitamiinin saannista, välttää tupakointia ja alkoholia sekä pysyä normaalipainoisena, Olkinuora neuvoo.

– Yhdenkin kehityshäiriön välttämisellä on valtava merkitys lapsen perheen lisäksi koko yhteiskunnalle, Olkinuora muistuttaa.

Mikä foolihappo?

Foliaatti eli foolihapon bioaktiivinen muoto on vesiliukoinen b-ryhmän vitamiini, joka auttaa kehoa muodostamaan uusi soluja. Foliaattia saa muun mussa pinaatista, kaaleista, linsseistä ja pavuista. Raskaus lisää foliaatin tarvetta, eikä hyväkään ruokavalio riitä täyttämään raskaana olven naisen foliaatin tarvetta. Tällöin riittävästä filiaatin saannista huolehditaan päivittäisellä foolihappolisällä. Lue lisää foolihappolisän käytöstä raskausaikana.

Next article