Etusivu » Raskaus ja perhe » Raskaus viikko viikolta
Raskaus

Raskaus viikko viikolta

Kuva: Getty Images

Raskaus on ihmeellistä ja jännittävää aikaa. Vartalossa tapahtuu isoja muutoksia, joiden perässä voi olla vaikea pysyä. Raskauden kulku on jokaisella yksilöllinen. Toinen odottaja saattaa voida hyvin läpi koko raskauden, kun toisella saattaa olla runsaasti erilaisia vaivoja. Molemmat tapaukset ovat täysin normaaleja.

Raskauden kulku jaetaan kolmeen kolmannekseen. Raskausviikko lyhennetään rv. Lue, mitä naisen vartalossa tapahtuu viikko viikolta raskauden aikana.

Raskausviikko 0-4

Hedelmöitys tapahtuu kahden viikon kuluessa kuukautisista. Neljännen raskausviikon kohdalla alkio on siis kahden viikon ikäinen ja on nuppineulan pään kokoinen. Tutustu ohjeisiin terveellisestä ruokavaliosta ja lopeta tässä vaiheessa viimeistään tupakan ja alkoholin käyttö. Tässä vaiheessa kannattaa myös aloittaa foolihapon ja monivitamiinien käyttö.

Raskausviikko 5-8

Sikiö on nyt noin 1,5 cm pitkä ja sillä on pienet kädet ja jalkojen alut. Sikiön sydän, hermosto, selkäranka, nenä, korvat, silmäluomet ja napanuora alkavat nyt kehittyä. Muista syödä terveellisesti, levätä riittävästi ja ulkoilla paljon.

Raskausviikko 9-12

Sikiö on nyt noin 3 cm pitkä ja painaa noin 20 g. Sikiö kelluu lapsivedessä sikiökalvon muodostamassa pussissa. Hampaiden ensimmäiset alut kehittyvät. Sikiölle kehittyy myös ylä- ja alaleuka sekä kielen alku. Raskausviikolla 10-14 tehdään ensimmäinen yleinen ultraäänitutkimus.

Raskausviikko 13-16

Sikiö on nyt noin 9 cm pitkä ja painaa jo noin 100 g. Kohtu on kasvanut nyrkin kokoiseksi. Sikiön pää on vielä suuri verrattuna muuhun vartaloon, noin puolet koko pituudesta. Kasvojen piirteet, korvat ja sukupuolielimet alkavat kehittyä.

Sikiö harjoittelee tällä hetkellä hengitys- ja nielemisliikkeitä, potkii, liikuttelee varpaita ja peukaloitaan sekä kääntelee päätään. Liikkeet ovat kuitenkin hentoja, eikä äiti vielä tunne näitä.

Muistathan, että äitiysavustuksen saaminen edellyttää terveystarkastusta neuvolassa tai lääkärissä ennen 16. raskausviikon päättymistä.

Raskausviikko 17-20

Sikiö on nyt 25-27 cm pituinen ja painaa 250-300 g. Nyt sikiöllä on oma verenkierto. Kulmakarvat kasvavat ja äiti saattaa jo tuntea sikiön liikkeitä.

Rv 18-21 on myös aika käydä toisessa ultraäänitutkimuksessa, jossa tarkistetaan sikiön rakenne.

Raskausviikko 21-24

Sikiö on nyt noin 30 cm pitkä ja painaa 400-600 g. Rv 24 kohdun pohja on jo navan korkeudella. Karvoitus ja kynnet kasvavat. Sikiö nukkuu ison osan ajasta mutta kuulee jo ulkoa tulevia ääniä. Ennen Rv 22 keskeytyvä raskaus on keskenmeno. Rv 23-24 syntyvällä lapsella on mahdollisuus selvitä tehohoidon turvin. Rv 22 jälkeen voi myös hakea äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaa sekä äitiysavustusta.

Raskausviikko 25-28

Sikiö on nyt noin 35 cm pitkä ja painaa noin kilon. Sikiö liikkuu jo paljon ja liikkeet saattavat näkyä myös vatsan pinnassa. Sikiö avaa ja sulkee silmiään. Voit nyt tuntea ensimmäiset supistukset siten, että vatsa kovettuu muutamaksi sekunniksi. Sikiö näyttää nyt vauvalta.

Raskausviikko 29-32

Sikiö on nyt noin 40 cm pitkä ja painaa noin 1,5 kg. Vältä painavien esineiden nostelemista ja seisomatyötä. Tässä vaiheessa syntyvillä vauvoilla on hyvä mahdollisuus selvitä tehohoidon avulla.

Raskausviikko 33-36

Sikiö on nyt noin 47 cm pitkä ja painaa noin 2,7 kg. Sikiö kasvaa nyt nopeasti. Sikiö ei enää liiku yhtä paljon kuin aikaisemmin, sillä kohtu alkaa käydä ahtaaksi. Tässä vaiheessa monet vauvat kääntyvät pää alaspäin. Sikiön ihon pintaan muodostuu rasvamainen kerros, ns. lapsenkina. Kohtu ulottuu kylkiluihin asti. Vauvan varusteet on hyvä hankkia jo tässä vaiheessa.

Raskausviikko 37-40

Kohtu laskeutuu nyt alemmaksi ja lapsen pää kiinnittyy lantion pohjaan. Voit tuntea nyt supistuksia sekä voimakkaita potkuja useammin. Lähde heti sairaalaan, jos lapsivettä alkaa tulla, kipuja tai verenvuotoja esiintyy, tai kun supistukset ovat säännöllisiä.

Syntyessään useimmat lapset ovat 49-52 cm pitkiä ja painavat 3000-4000 g.

Lähde: hel.fi

Next article