Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Nanna Karalahti: Äidin kannattaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan
Äidin hyvinvointi

Nanna Karalahti: Äidin kannattaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan

Nanna Karalahti kertoo oppineensa nauttimaan pienistä asioista ja pitävänsä omia hetkiä tärkeänä. Kuva: Gerasimovich photography

Fitnesspäiväkirjoista tutun Nanna Karalahden ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Jere Karalahden elämässä on kääntynyt uusi sivu, kun perheeseen syntyi poikavauva toukokuun puolivälissä.

Liikunta ja ruokavalio tukevat Nannan jaksamista vauva-arjessa.

– Ruokavalio ja liikunta ovat ehdottomasti tärkeimmät asiat jaksamisen kannalta. Huomaan selkeän eron voinnissani, jos olen syönyt huonosti tai en ole käynyt kävelyllä. Olen aina syönyt hyvin säännöllisesti, kolmen tunnin välein, ja nyt se korostuu entisestään. Suosin terveellistä ja monipuolista perusruokaa. Ruokavaliooni kuuluu runsaasti kasviksia ja marjoja. Aamuisin syön kaurapuuroa. Salaateista ja smoothieista tykkään myös, Nanna kertoo.

Vaikka mieli tekisi jo treenaamaan, malttaa Karalahti silti odottaa kehon palautumista raskausajasta. Hän kannustaa aloittamaan liikunnan rauhallisesti vaikkapa kävelylenkkejä tehden.

– Se, miten ja milloin liikunnan aloittaa synnytyksen jälkeen on tietenkin todella yksilöllistä. Tähän vaikuttaa paljon se, miten synnytys on mennyt. Oma synnytykseni oli todella helppo ja hyvä, joten pääsin heti vaunuilemaan. Vaikka tekisi mieli urheilla kovempaa, on tärkeää malttaa palautua. Keho on kokonaisvaltaisesti kovilla raskauden aikana ja nivelet löystyvät. Kunnon treenaamisen aloittamista pitää malttaa odottaa jälkitarkastukseen asti, Nanna sanoo.

Osalle äideistä raskauskilot jäävät riesaksi. Kilojen kanssa kamppaileville naisille Nannalla on antaa yksinkertainen neuvo:

– Voit aina ottaa vain ensimmäisen askeleen. Tärkeintä on, että otat sen. Kannattaa aloittaa ihan iisisti, vaikkapa viiden minuutin kävelylenkeillä. Älä mieti liikaa tulevaisuutta, pudotettavia kiloja tai siihen menevää aikaa. Tärkeintä on lähteä liikkeelle, vaikka kuinka pienin askelin, Nanna Karalahti kannustaa.

Iloa pienistä asioista ja fiksua hemmottelua

– Uusi elämäntilanne vauvan kanssa on ollut todella ihana. Etukäteen oli tietenkin mahdotonta tietää, miten kiinni sitä vauvassa onkaan. On kuitenkin tuntunut ihan hyvältä laittaa töitä sivummalle. Lapsi on kaikkein tärkein ja haluan nauttia tästä ajasta, sanoo Karalahti.

Nanna kertoo oppineensa nauttimaan pienistä asioista ja pitävänsä omia hetkiä tärkeänä.

– Saunominen, kylpeminen tai hieronta ovat asioita, joilla kannattaa hemmotella itseään. Herkästihän sitä vain maataan sohvalla ja hemmotellaan itseä suklaalla. Se kuitenkin vain pahentaa väsymystä, toteaa Karalahti.

Nanna pitää tärkeänä sitä, että isät osallistuvat vauva-arjessa kaikkeen mihin vain pystyvät. Hän kannustaa luottamaan isään ja muihin läheisiin jo senkin takia, että oman ajan ottaminen mahdollistuisi.

– Olin hiljattain ensimmäisen kerran kevyessä hieronnassa. Aluksi pystyin vain miettimään, miten poika ja Jere pärjäävät keskenään. Kun olin tunnin ollut siellä, ymmärsin miten tärkeää on ottaa pieniä hetkiä omaa aikaa. Ja huoli pärjäämisestäkin osoittautui turhaksi, Karalahti sanoo.

– On tärkeää, että äiti huolehtii itsestään sekä lapsen että itsensä takia. Itsestä huolehtiminen ei ole itsekästä, päinvastoin. Kun pitää huolta itsestään, pystyy paremmin välittämään myös läheisistään.

Next article