Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Mungolife-blogin Anna Pastak: ”Työ puhkaisee vauvakuplan”
Lapsiperheen arki

Mungolife-blogin Anna Pastak: ”Työ puhkaisee vauvakuplan”

Arki on sujunut ilman suurempia haasteita, sillä lapsellamme on todella hyvät unenlahja, kertoo Anna. Kuva: Annan oma arkisto

Äitiys mullisti bloggaaja Anna Pastakin elämän, mutta omista kiinnostuksen kohteista ei ole tarvinnut tinkiä. Sillä välin kun taapero nukkuu, Anna paiskii töitä.

Mungolife-blogin perustaja Anna Pastak sovittaa kotiäidin ja yrittäjän roolit sulavasti yhteen. Vaikka aika on kortilla, taaperopojan äiti kertoo olevansa onnellisempi kuin koskaan.

– Meillä on takana todella helppo ja mukava vauvavuosi. Mieheni piti osan ajasta vanhempainvapaata ja olemme saaneet viettää paljon aikaa perheenä. Arki on sujunut ilman suurempia haasteita, sillä lapsellamme on todella hyvät unenlahjat ja hereillä ollessaan hän on iloinen ja energinen, onnellinen yrittäjä-äiti sanoo kiitollisena.

Pastak kokeekin nukkumisen olevan lapsiperheen arjen sujumisen kannalta ratkaisevinta.

– Henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsikkäin. Väsyneenä sekä lapset että aikuiset ovat kiukkuisia. Hyvien unien turvaamiseksi lapsemme on nukkunut jo nelikuisesta omassa huoneessaan, nykyisin 13–14 tuntia vuorokaudessa. Tästä huolimatta meille vanhemmille kertyy välillä univelkaa. Silloin se, kumpaa väsyttää enemmän, nukkuu pidempään. On myös ihan ok lähteä tunniksi yksin lenkille, jos kotona väsyttää ja ärsyttää, Anna kuvailee perheen arjen selviytymiskeinoja.

Annan lapsi on kotihoidossa, joten päivän rytmi muodostuu hänen ehdoillaan. Esimerkiksi töitä tehdään silloin, kun lapsi nukkuu. Kuva: Annan oma arkisto

Taaperon hyvät unenlahjat antavat tilaa myös osakeyhtiön pyörittämiselle.

– Lapseni on kotihoidossa, joten arki pyörii hänen armoilla. Teen töitä silloin, kun hän nukkuu. Työni on siinä mielessä kiitollista, että sitä voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, vaikkakin yhteistyökumppaneiden kanssa aikataulujen sopiminen perinteisinä toimistoaikoina tuottaakin haasteita, Anna naurahtaa.

Pastak kuuluu niihin, joille työ on voimaannuttaja eikä energiasyöppö.

– Työnteko on tärkeä osa arkeani, koska sen avulla pääsen pakenemaan vauvakuplaa ja voin tuntea itseni muuksikin kuin verkkareissa taaperon perässä juoksevaksi äidiksi. Työ on iso pala minua ja on uskomattoman hienoa, että olen saanut pitää tästä palasta kiinni, bloggaaja sanoo ja kiittelee samalla hyvää tukiverkostoaan.

Pehmeyttä ja pelkoja

Äitiys on ollut Annalle elämänmullistava kokemus, jonka myötä hän on löytänyt itsestään uusia puolia.

– Äitiys on tuonut mukanaan syyllisyyden tunteita ja pelkoja, teki niin tai näin. Ylianalysoin kasvatusmalleja ja tekemisiämme, ja tunne kontrollin menettämisestä hirvittää.

Anna kertoo, että äitiys on tehnyt hänestä avoimemman ja pehmeämmän. Kuva: Annan oma arkisto

– Henkisellä puolella koettelua on aiheuttanut erityisesti ymmärrys siitä, että minua tarvitaan ihan koko ajan. Että on olemassa pieni ihminen, joka ei ihan oikeasti pärjää ilman minua. Etten ole enää koskaan yksin. Se on ihana asia, mutta uusi tunne, joka on vaatinut totuttelua.

Vaikeina hetkinä Anna näkee voimavarana parisuhteen avoimuuden ja arjen pienet hyvät teot.

– Puhumme henkisistä haasteista ja näytämme tunteet avoimesti. Nauretaan kun naurattaa ja itketään, jos on aihetta. Lapsenkin läsnä ollessa voi olla toiselle hellä, antaa pusun ja sanoa kauniisti.

Pieni ihminen on muuttanut Annan asennoitumista myös muuhun maailmaan.

– Minusta on tullut avoimempi ja pehmeämpi. Tietoisuus siitä, että lapsestamme voi tulla mitä tai kuka tahansa, on opettanut hyväksymistä. Haluan olla avomielinen ja ymmärtäväinen äiti.

Next article